En sida som recenserar spel, film och böcker samt diskuterar speldesign

fredag 25 januari 2013

Hobbitar i rollspel

Ännu ett "barn" med många namn.

Alla som läst Sagan om Ringen är väl förtrogna med hobbitar, eller hober som Åke Ohlmarks  valde att kalla dem. har inte hittat dem i någon annan litterär genre, så de får ses som ett verk av Tolkien själv. Däremot efter hans död har rollspelsvärlden sugit upp den här företeelsen och exploaterat den. Kanske lite väl mycket. Tycker inte att dessa småmänniskor passar i alla rollapel.

Det räcker egentligen att se hur många olika namn denna humanoid har i olika sammanhang: Hobbit (som jag tycker är mest rätt), Hob (Åke O's förvrängning), Humpe (en ännu sämre svensk översättning), halvlängdsman/hafling (accepterbar), Kender (Dragon Lance), Pyssling (aj aj aj). Det finns säkert en hög med andra namn. I AD&D världen "Dark Sun" har man dessutom valt att göra dem till små elaka, flintskalliga (tror jag) kanibaler som ligger väldigt långt från Tolkiens godmodiga hobbitar.

Huruvida hobbitar passar i rollspel kan man diskutera. Jag tycker bäst om dem i Sagan om ringen rollspelet, och i de spel som är lite mer allmänna (utan särskild spelvärld) som t ex Drakar och Demoner.

Kanske ska hobbitarna stanna i Fylke.

2 kommentarer:

  1. Ett par rättelser om Dark Sun: det är halvdvärgarna (muls) och eventuellt dvärgarna som är flintisar, inte halvlingarna. Halvlingarna har oftast väldigt vildvuxet hår, nästan manga-stil. Dessutom är de absolut inte kannibaler - att äta en annan halvling är det värsta de kan tänka sig. Andra raser är det dock fritt fram för, men det gör dem tekniskt sett inte till kannibaler.

    Vad gäller halvlingar i allmänhet så har hobbitar ett stort problem - de blir aptråkiga äventyrare. Det intressanta med Bilbo är att han rycks ur sitt naturliga sammanhang, vilket är bra foder för en historia men inte för en hel ras, inte mer än att göra alla drow till rebeller mot sin förtryckande hemkultur. Jag föredrar mer äventyrliga halvlingar - kanske inte så långt gångna som i Dark Sun, men i alla fall som i D&D3.

    SvaraRadera
  2. Då var det utrett. Var lite tveksam om halvisar i Dark Sun. Det är ändå ett tag sedan jag spelade det. Men halvjättrana med sina darts minns jag desto mer...

    SvaraRadera