En sida som recenserar spel, film och böcker samt diskuterar speldesign

onsdag 23 januari 2013

Elder sign

Som HP skrev det

I rollspelet Call of Cthulhu finns den mytiska magiska symbolen "Elder sign". För det mesta skrivs den som en femuddig stjärna med ett brinnande öga i mitten. Forskar man i saken, så beskrev Lovecraft det mer som en svastika. Dock gjorde hen en teckning i ett av sina brev. Den femuddiga stjärnan lär härstamma från någon senare författare som skrev böcker baserade på HPs mytologi.

Har spelet Call of Cthulhu många gånger och har fortfarande inte riktigt förstått vad man ska ha ett elder sign till. Tydligen ska det skydda mot något, och jag tror det är Deep ones, fiskliknande varelser från haven, men jag är inte helt säker.

Men faktum är att det är just det som är lite coolt. Att man inte riktigt vet vad det gör, och skulle det inte göra någonting så är det ännu häftigare. En amulett som alla tror på, ingen vet vad den gör och som i praktiken är totalt oanvändbar.

Det är sånt som skapar myter...


9 kommentarer:

 1. Det låter ungefär som Riksbankens styrränta

  SvaraRadera
 2. Det låter ungefär som Riksbankens styrränta

  SvaraRadera
 3. Finns en viss likhet. Om man bara kunde skriva räntan på en sten, så kanske den skulle skydda mot EU-bidrag

  SvaraRadera
 4. Den primära funktionen hos ett Elder Sign är att göra en gate oanvändbar för Mythos-varelser. Som personligt skydd (t ex en amulett) är den rätt värdelös.

  SvaraRadera
 5. Den svastika-liknande symbolen nämns i "The Shadow over Innsmouth", men det är oklart om den är detsamma som the Elder Sign.

  Stjärnsymbolen med det brinnande ögat kommer från August Derleths noveller. Brian Lumley tog Derleths fånigheter ett steg längre; i hans Titus Crow-böcker ägnar sig Wilmarth-stiftelsen åt massproduktion av Elder Signs och sjunkbombar R'lyeh med dem. Gäsp...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungefär som nödlånen till Grekland, HP hade nog en hemlig dröm om att bli civilekonom.
   Det är vad världen behöver
   Fler ekonomer

   Radera
 6. Nu börjar mystiken skingras.
  Efter Magisterna lilla föreläsning, känner jag mig mer säker på att författare inte ska sno varandras världar för mycket.

  "Tjuvstaden" är dock ett undantag.

  SvaraRadera
 7. Tjuvstaden var ju designad från grunden som en delad värld. Cthulhu gick väl inte riktigt så långt, även om Lovecraft uppmuntrande kollegor att spinna vidare på Mythosen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst uppmanade han det, HPL. Dock är själva Cthulhu Mythos begreppet ett fenomen som Lovecraft aldrig ens använde sig av. Troligtvis hade han inte ett sådant tankemöster med i sina noveller/dikter.

   Intressant att stjärnsymbolen kom från Derleth - visste jag inte men det kunde man klart gissat.

   Radera