En sida som recenserar spel, film och böcker samt diskuterar speldesign

lördag 19 januari 2013

Gauntlet of fools

Snyggt till ölen

Det finns en kategori av spel som jag kallar "öldrickarspel". Ja, egentligen kallar jag dem bara det om alla som ska vara med och spela är över 18 år, men det är en annan fråga. Ett öldrickar spel är ett spel man spelar i glada vänners lag och som inte har för mycket taktik eller regler. Man spelar för att ha en stunds trevlig social samvaro.

Ett spel jag fick i julklapp måste räknas till den här kategorin. Det heter "Gauntlet of fools" och är ett fantasykortspel med många tokens till. Spelet har humor, vilket är viktigt i sammanhanget, och bilderna är väldigt snygga och passar spelets genre som en hand i en handske.

Spelets unika del är när alla ska välja sin hjälte. Man lägger ut en kombination av en hjälte och ett vapen för varje spelare. Sedan ska man köpslå om de bästa hjältarna. Spelar ett kanske tar den bästa karaktären, då kan spelare två välja att ta den ifrån spelare ett genom att lägga en boast på den. En boast gör karaktären sämre och är så roliga saker som att "hoppa på ett ben", "med baksmälla" eller "med ena handen bakbunden". Den som accepterar hjälten med flest boasts får den.

När alla har en hjälte går man in i en dungeon, som i spelet representerar en hög med kort mestadels föreställande en massa olika monster. Man drar ett kort, slåss med monstret och får eventuellt skada, guld eller både och. Den som har mest guld när alla har dött, vilket man till slut gör, vinner. Väldigt enkelt.

Spelet är helt ok, men det roliga momentet att köpa sin hjälte med olika boasts är en försvinnande liten del av spelet. Utan detta moment hade "Gauntlet of fools" bara varit ett snyggt kort/tärningsspel med vissa humoristiska inslag. Men som sagt. Vart spel har sin plats, och just som "öldrickarspel" tycker jag nog att spelet är väl värt att spela. Vill man ha strategi och klurighet, finns det bättre spel.

"Gauntlet of fools" får fem rökringar för en god idé och snygga illustrationer.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar