En sida som recenserar spel, film och böcker samt diskuterar speldesign

söndag 22 september 2013

Bibelspelet VS Bibelspelet

Var försiktig med pentagram och spel

På den här bloggen har det skrivits om olika bibelspel. Nu har vi äntligen speltestat Bibelspelet från Biblia AB. Jag köpte spelet på en loppis och redan när jag öppnade det förundrades jag över alla kort från spelet "Geni" som låg däri. Nu förstår jag varför, men jag kommer till det lite senare.

Biblias bibelspel är i mångt och mycket en rip off på "Trivial Pursuit". Man ska gå runt och samla "pluttar" i olika kategorier. I det här spelet är det så klart bara frågor från Bibeln, och de är alla knutna till citat. Så långt är allting väl, och betänker man att man får spelet i en väldesignad låda så får man stora förhoppningar.

Tyvärr måste man säga att förhoppningarna snart grusas. Frågorna är långt över huvudet på de flesta spelentusiaster och jag tror till och med en väl utbildad teolog skulle få klia sig i huvudet många gånger. Vi som spelade måste räknas som insatta och pålästa, även om vi kanske inte läser den heliga skrift varje dag. Vi kände oss hopplöst okunniga, och det tog liksom glädjen ur spelet. Den spelare som tog en plutt hade ett nästan ointagligt försprång. Som ni säkert förstår spelade vi aldrig klart spelet. Den tiden hade vi inte till förfogande.

Nä det "nya" Bibelspelet får inte många rökringar av Onkel O, och kommer att arkiveras på vinden. Det är nu väldigt klart varför den tidigare ägaren lagt i en massa Geni-frågor och sedan sålt det på loppis. Mer behöver inte sägas.

Så letar ni efter ett bra Bibelspel så är det tidigare recenserade spelet det du ska söka efter. Trots sin lite mer amatörmässiga layout så slår det det andra Bibelspelet på alla punkter. För ska man spela ett frågespel, så är det arbetet med frågorna som är det viktigaste och inte boxen det ligger i. Tror att Jesus skulle hålla med om det också...

Den äkta varan

5 kommentarer:

 1. Hah!

  Typsnittet på det andra bibelspelet är ju samma som till den reviderade versionen av Dark Sun...

  Sedan ska de väl ha lite minuspoäng för särskrivningen också :)

  SvaraRadera
 2. Men särskrivning är ok om spelet är bra :)

  SvaraRadera
 3. Det var väldigt svåra frågor i Nya Bibelspelet, må jag säga!

  SvaraRadera
 4. Svåra frågor i sanning, sa Bull

  SvaraRadera
 5. Har vi tur kanske det kommer det en trea snart :)

  SvaraRadera