En sida som recenserar spel, film och böcker samt diskuterar speldesign

torsdag 29 november 2012

Soloäventyr...

Mitt första soloäventyr

För länge sedan, innan datorspelen riktigt slog igenom, var man ibland tvungen att spela så kallade soloäventyr när man var riktigt spelsugen. Faktum är att på 80-talet gjordes de många riktigt bra. Bäst var nog de äventyr som utgavs av företaget Fighting Fantasy. Här såg man titlar som "Häxmästaren i röda berget", "De fördömdas skog" och "Ondskans borg". I dagsläget äger jag de flesta som getts ut på svenska och tar fortfarande fram dem då och då, även om det var länge sedan jag spelade ett.

En annan känd serie är den om Ensamma Vargen (Lone Wolf), där det getts ut 12 titlar på svenska, och en herrans massa på engelska. Det har också kommit ut några som utspelar sig i den världen, men med annan huvudperson. Det roliga med Ensamma Vargen är att äventyren hänger ihop och man kan fortsätta med samma karaktär i alla delar. Tyvärr blir det dock lite inflation efter några äventyr, när man blivit lite för mäktig.

På svenska har det också getts ut några från Dungeon & Dragons, ett äventyr från Sagan om Ringen-världen, något historiskt, ett par titlar i SF-anda kallade "Falken" och även Tigerns väg där man spelar en ninja (väldigt 80-tal). Till rollepelet "Chock" kom det två titlar med, innan den serien lades ner. Går man tillbaka till 70-talet har det getts ut lite kioskböcker som är en sorts soloäventyr. Här är det väldigt blandade äventyr, och de får nog ses under rubriken "kuriosa".

Jag tycker fortfarande att idén med soloäventyr är genial, även om de idag nog bäst passar som skithuslitteratur. Men trots detta kan jag fortfarande komma ihåg spänningen när jag spelade "De fördömdas skog", mitt allra första soloäventyr.


7 kommentarer:

  1. Jag kommer inte ihåg, har jag nämnt Project Aon på den här bloggen än? Samtliga Ensamma Vargen-böcker plus lite jox runtomkring (som Silverstjärna och Boken om Magnamund), helt gratis online, helt lagligt.

    SvaraRadera
  2. Tror att det möjligen nämnts i en bisats. Kanse.

    SvaraRadera
  3. Mycket intressant ! Jag har surfat lite på deras projekt tidigare, då jag var inne på att starta en rollspels kampanj i just Magnamund.
    -Galdarbjelke

    SvaraRadera
  4. En kampanj i Magnamund ser vi fram emot. Tror till och med att du fått rollspelet av mig någon gång :)

    SvaraRadera
  5. Jodå, men det bygger på det öppna D20 systemet som ex AD&D 3:e utgåvan har....så jag tänkte då att gamla Drakar & Demoner Expert är nog mer tilltalande. =)
    -Galdarbjelke

    SvaraRadera
  6. Har aldrig sett några Magna Kai-förmågor i D6D Expert :)

    SvaraRadera
  7. Skill-baserade system är oftast rätt dåliga på att modellera binära förmågor (som Kai-förmågorna i Ensamma Vargen), i alla fall utan att göra varje enskild förmåga till en färdighet (a la Runequests "Sense Chaos"). Jag tror nog att ett klass-/levelbaserat system skulle fungera bättre på att motsvara Ensamma Vargen-böckerna, av just den anledningen.

    Kanske inte D&D, för ens siffror blir generellt inte så mycket högre från bok till bok i EV (i alla fall inte förrän man kommer till Magna-Kaiböckerna och kan få bonus på stridspoäng och kroppspoäng genom att ta olika combos av förmågor) - man får fler förmågor, men man blir bara marginellt bättre på de man har. Bättre utrustning, visst, men inte högre inbyggda siffror.

    Iofs, det kommande D&D5 kanske skulle fungera. Där verkar de satsa rätt hårt på just samma sak: man får inte direkt högre attackbonus/AC/skillbonusar på högre nivåer, men man får fler saker man kan göra och man gör mer skada.

    SvaraRadera