En sida som recenserar spel, film och böcker samt diskuterar speldesign

torsdag 22 november 2012

Spel i kulturen...

Inte så illa

Det har gjorts några försök att göra filmer och TV-serier baserade på rollspel. Att det inte gjorts fler beror nog på att rollspelen i sig själv ofta bygger på böcker och filmer, som det i många fall gjorts filmer på. Men som sagt några försök finns det, och då räknas inte de amatörfilmer som ligger på Youtube, som den där Rune Quest filmen som jag bloggat om tidigare. Här är några:

Mutant Cronicles
En film som bygger på det gamla svenska rollspelet, som blev en stor hit i USA. Fina skådespelare dyker upp som Ron Pearlman och John Malkovich. Finns en del coola grejer i filmen, men på totalen är den en tråkig upplevelse.

Dungeons & Dragons
Bygger såklart på detta rollspel som nog alla känner till. En del bra skådespelare som t ex Jeremy Irons, som spelar en elak trollkarl. Även här en del coola grejer som trollkarlar som kastar magic missles från ett torn och faktiskt en Beholder som skymtar förbi, förutom det är det en riktigt tråkig upplevelse.

Mutant
Det lär existera en  svensk film, som kanske kommer i framtiden, som egentligen bygger på att några entusiaster byggde en robot-dräkt som ett projektarbete. Ingen mer finns att säga just nu.

Kindred- the embraced
En TV-serie från -96 som bygger på rollspelet Vampire the Masquerade. Jag gillade serien skarpt som hade den där känslan man vill ha. Skådespelarna var bra och intrigen höll. Antagligen var jag den enda som tyckte så eftersom den lades ner efter första säsongen.

Det var det jag kunde komma på. Räknar man in datorspel i den här kategorin kan listan göras lång. En rätt dyster historia med andra ord. Men kanske är det så att rollspel ska spelas inte tittas på.


8 kommentarer:

 1. Efter att Kindred lagts ner så förhandlade TV-bolaget med ett annat bolag (Showtime, som sedan gjorde Stargate SG-1 i ett gäng säsonger innan de sålde den vidare till Sci-Fi Channel) som var intresserade av att ta över. Men innan förhandlingarna var klara hade huvudrollsinnehavaren den dåliga smaken att gå och dö i en MC-olycka, så det blev inte mycket med de planerna.

  Sedan finns det ju en gammal tecknad TV-serie "baserad" på Dungeons & Dragons, plus en mer modern animerad TV-film baserad på Dragonlance (med bl a Xena och Lex Luthor som röster). Jag har lyckats undvika att se båda dessa, vilket inte känns som någon större förlust.

  Men egentligen... att basera en film på ett rollspel är dödfött. Rollspel handlar mer om att presentera en miljö för att berätta dina egna historier, medan en film handlar om att berätta en specifik historia. Det syns även på alla rollspel baserade på filmer, böcker, och tv-serier - jag kan inte komma på någon som inte expanderar rejält från källmaterialet.

  SvaraRadera
 2. Vi får hoppas på att de dammar av Kindred. Tycker att det var en god idé till en TV-serie.

  Satt och funderade på vilket spel jag skulle vilja se en film/TV-serie på och kom fram till att följande kunde vara coola:
  Rifts, Ring world, Paranoia och WH40K kunde bli spännade.

  SvaraRadera
 3. Paranoia, en komedi med Jim Carey kanske

  Wh40k finns som film, visserligen CGI men ändå. Som film betraktad är den sådär men som avdankad 40k spelare är den värd att se, barnen tyckte den var riktigt bra. Jag köpte collectors edition och då följde det med en tecknad seriebok med en prequel till filmen, kul grej.
  Mer info finns på ultramarinesthemovie.com

  SvaraRadera
 4. Intressant. Hade varit kul med en spelfilm ändå.

  SvaraRadera
 5. Man skulle kunna säga att delar av ideérna kring Ringworld har blivit dataspel, då i tappningen Halo med dessuppföljare. =)
  -Galdarbjelke

  SvaraRadera
 6. Ja, men GW verkar svårflirtade med att låta andra jobba med deras intellektuella egendom som de kallar det...

  SvaraRadera
 7. Kanske är dags att köpa en ny filmkamera...

  SvaraRadera