En sida som recenserar spel, film och böcker samt diskuterar speldesign

söndag 25 november 2012

Elric, går inte att förbise

Tidig och originell

Elric-böckerna skrivna av Michael Moorcock härstammar från tidigt 60-tal även om den första riktiga boken inte kom ut förrän 1973, vilket får räknas som tidigt det med. Elric är furste av Melniboné, ett litet örike med dekadent och kaosdyrkande invånare. Elric själv är albino och svag av naturen. I böckerna skaffar han sig svärdet "Stormbringer", ett runsvärd som senare visar sig vara en demon. En demon som äter själen från den han sårar, och en del av kraften håller sedan också Elric stark, i en sorts ohelig symbios.

Tyvärr har svärdet också en tendens att döda alla personer omkring Elric, även de som han älskar. Därför blir böckerna lite ödesmättade och i många delar känns det som en lång färd i en svettig och dimmig djungel. Alla som gillar fantasy borde, enligt min mening, läsa böckerna om Elric. De är både välskrivna och originella.

Senare gjordes även ett rollspel baserad på dessa böcker. De tidigare upplagorna hette "Stormbringer" och en senare upplaga fick namnet "Elric". Spelet bygger på basic roleplaying, men har lite egna inslag.   Rustningar tar stryk och går tillslut sönder, något jag gillar, och magin bygger mycket på att frammana demoner som man binder i olika föremål, något som man gillar i början men tröttnar på i längden.

En annan sak som spelen ska ha plus för är att de följer böckerna på ett föredömligt sätt. Elric själv dyker upp i många av dem och spelsystemet passar utmärkt för världen man vill beskriva. Lite för klassiskt för många kanske, men väl värt att spela.

Så för alla som vill vara en del av fantasy- och rollspelshistorien borde både spelet och böckerna finnas med i ens erfarenhet. Om inte annat kan man ju testa dem för att Onkel O rekommenderar dem...

Elric-böckerna får 8 starka rökringar och spelet får 6 goda dito. Elric visar att gammal är äldst...


2 kommentarer:

  1. Skriver upp Elric på läslistan. Synd att jag läser så långsamt bara...

    SvaraRadera
  2. Gör det, så lovar jag att vara SL för spelet :)

    SvaraRadera