En sida som recenserar spel, film och böcker samt diskuterar speldesign

lördag 24 november 2012

The Amazing Spiderman

Bra på sitt sätt

Såg den senaste spindelmannen filmen igår "The Amazing spiderman". Min gamla seriefavorit sedan 80-talet i en ny film. Det har ju kommit några genom åren. Filmbolaget har nu valt att börja om historien från början, och med det kommer nya skådespelare. Eftersom det inte var så länge sedan man gjorde filmen "Spiderman", med dess uppföljare är det svårt att inte sitta och jämföra. Men mer om det senare.

Den senaste filmen är en lite mörkare version av spindelmannensagan, och då menar jag mest scenografin och miljöerna. Den unge Peter Parker, vars föräldrar försvann när han var liten bor hos sin farbror och faster. Precis som det ska vara är han lite mobbad i skolan också. Detta tar dock inte så stor del i filmen, vilket på sätt och vis är skönt. Peter får reda på att hans föräldrar arbetat på ett visst företag och han smiter in där, och ja, blir biten av en spindel, som ger honom fantastiska krafter. Tyvärr hjälper han Dr Connors att lösa en algoritm som leder till att ett ödleserum, för att få kapade kroppsdelar att växa ut, får doktorn att förvandlas till den brutala Lizzard.

Sen på gammalt fint Marvel-maner slåss de genom filmen så att väggarna rasar. Roligaste scenen är när ödlan och spindelmannen slåss i ett bibliotek där Stan Lee går runt med hörselkåpor och inte märker någonting. Många plus för den scenen.

Totalt sett är filmen riktigt bra. Skådespelarna  gör rollerna väl och man har tagit fasta på många saker i serien som gör en gammal fantast varm i hjärtat. Spindelmannens rappa sätt att prata, hans nätskjutare och hans riktiga flickvän Gwen Stacy är med. Ett annat plus är att filmen aldrig blir så där sugande sockersött och amerikanskt sentimental. Det finns en skön distans hela tiden.

MEN, och nu kommer problemet, man måste jämföra den med den tidigare filmen, som tyvärr är aningen bättre. Mycket beroende på att skådespelarna tolkar rollerna lite bättre. Detta är synd, för filmen skulle klara sig väl om den fick vara för sig själv. En annan fördel de tidigare filmerna har är att de har med spindelmannens huvudfiende nummer ett Green Goblin. Lizzard är bra, men långt ifrån lika häftig och striderna får en viss Godzilla-varning.

Sammanfattningsvis är "The Amazing Spiderman" en bra och sevärd film. Den får sju starka rökringar, och då ser jag den utan att jämföra med tidigare filmer.


2 kommentarer:

  1. Spiderman, Spiderman, Climbing up, climbing down - you have radioaktive blood.
    Spiderman Rules !
    - Galdarbjelke

    SvaraRadera