En sida som recenserar spel, film och böcker samt diskuterar speldesign

torsdag 1 augusti 2013

Runebound. En positiv erfarenhet

Väl värt att testa

Igår hade jag en eftermiddag med brädspel. Förutom gamla hederliga "Mission Command" och "Stratego" blev det en ny bekantskap med "Runebound". Spelet följer trenden med rollspelsbrädspel som kan sägas börja med TSRs "Dungeon" och uppföljare som "Talisman", "Heroquest" och "Descent". Just i det här fallet tycker jag nog att spelet mest liknar "Talisman" även om figurer och markörer är väl kända från "Descent".

I vanlig ordning ska man ut på uppdrag, lösa dessa, gå upp i nivå och slutligen döda bossarnas boss. Man kan också vinna genom att få tre runor. Uppdragen blir hela tiden svårare och representeras av olika färger. Man rör sig över en karta och man slår specialdesignade tärningar som visar vilken sorts terräng man kan röra sig. Detta gör att man inte alltid kan ta sig till den markör som markerar ett uppdrag. Ibland kan man inte röra sig alls. Ett system som fungerar fast man först tycker det är lite onödigt.

När man gjort uppdrag får man erfarenhetspoäng som sedan kan växlas in till att öka ens karaktärs egenskaper. Man tjänar också guld som man kan köpa föremål och följeslagare med. Som ni hör ingen revolutionerande över detta. Har man spelat liknande spel tidigare är det lätt att förstå. Man kan också berätta att spelet är enormt snyggt i den konstnärliga designen med. Stort antal markörer, men inte v'ärre än i andra liknande spel, snarare tvärt om.

Det som verkligen gör "Ruebound" spännande är dess stridssystem. Man slåss i tre faser: Avstånd, Närstrid och Magi. Man väljer i vilken fas man vill slå monstret men monstret slåss i alla. Det kräver att man har en bra plan och gärna några bra följeslagare som kan ta stryk i ditt ställe eller göra skada där du inte gör det. Ett enormt flexibelt och spännande system. Man är aldrig riktigt säker och den som tänker taktiskt premieras. Dock kan striderna ta lite tid, vilket gör att fler än tre spelare nog gör spelet väldigt segt att spela. Vi var två som spelade och det kändes balanserat.

Precis som i "Descent" är de föremål man köper väldigt viktiga. Även här premieras en smart taktik. Det lönar sig att välja föremål som ökar skadan eller skyddar dig i de delar av en strid där du inte är stark.

Nackdelarna med spelet är, som tidigare nämnts. är att det nog är lite segt att spela på många spelare. Jag har svårt att se att spelerfarenhet skulle öka smidigheten, det är inte där problemet ligger. Men det är ju just detta som är spelets styrka, att det är mer strategiskt och därmed tidskrävande. man får ta det goda med det onda. Vill man ha ett snabbare spel är det bara att ta fram sitt "Talisman" igen.

Runebound för 8 starka rökringar och en rekommendation från Onkel O. Nuff said!
4 kommentarer:

 1. Har du prövat Mage Knight? Det är lite i samma genre, men med ett lekbyggarmoment också - saker du hittar/erövrar/lär dig hamnar i din kortlek, så man har inte tillgång till allt på en gång. Likt Dominion så handlar det mycket om att göra så bra som möjligt ifrån sig med de resurser som finns tillgängliga just för tillfället.

  SvaraRadera
 2. Låter spännande. Får bli ett kommande projekt.
  Var lite skeptisk till Mage Knight eftersom jag förknoppar det med de där färdigmålade figurerna man samlade på och spelade med (som iofs var ett kul spel).

  SvaraRadera
 3. Mage Knight brädspelet har inte så vansinnigt mycket gemensamt med skirmish-spelet, förutom settingen (och om jag förstår introtexten rätt så är det samma setting efter någon sorts apokalyps). Det enda "klickiga" i brädspelet är städerna, där man avgör vilken level de ska ha, och utifrån det klickar fram vilka försvarare de har.

  Om du har vägarna förbi Lund i morgon så hade jag och en kompis planerat att spela Mage Knight om vi kan få tag på spelare... det går iofs att spela på två också, men tre eller fyra är bättre.

  SvaraRadera
 4. Va synd! Är bokad hela dagen i morgon.

  Men hör av dig om det blir fler tillfällen. Jag har ett ganska flexibelt liv :)

  SvaraRadera