En sida som recenserar spel, film och böcker samt diskuterar speldesign

torsdag 8 augusti 2013

Köpa spel

Paket från staterna. Lika spännande varje gång.

Att vara samlare av spel är inte den enklaste, och absolut inte den billigaste, hobby man kan ha. Det kan vara svårt att hitta vissa produkter man vill ha, särskilt om det rör sig om utländska spel, i Sverige. Vill man ha svenska spel är Tradera helt ok, även om priserna ofta är ganska höga. På utländska sajter som t ex eBayy är det lätt att hitta produkter till rimliga priser, MEN frakten till Sveriga kan  kosta mer än vad spelet i sig själv kostar. 40 dollar är inget ovanligt pris för ett paket även för små saker.

Gott och blandat!

Om man ändå är beredd att ta kostnaden för frakten så kommer nästa problem: många säljare i USA vill bara sälja och skicka till personer inom USA. Så ett fynd kan mycket väl stanna i sorteringen i Chicago, vilket är ännu tråkigare. Köper man nya saker, som t ex figurer och annat spännande, finns det också en risk att de fastnar i svenska tullen och så får man betala tullavgift för dem. Detta händer alltid med produkter som man minst vill betala tullavgift på. Kan göra priset tredubbelt, om ni förstår vad jag menar.

Nu har jag lyckligtvis en syster som bor i LA. Genom att få varorna skickade till henne, hon samlar ihop en hög och skickar många produkter i samma paket så får jag ner fraktkostnaderna rejält. Det blir heller inget problem med de där betongrövarna som inte vill handla med det kommunistiska Europa. Paranoia RL. Så det finns sätt att samla på internationell nivå till ett vettigt pris.

När jag letar efter spel brukar jag använda mig av följande sajter i ungefär den här ordningen:

eBay- Störst utbud men varierande priser
Amazon- Bara bayout-priser. Går att göra fynd, går att förfasa sig.
Noble Knight- Bra bedömning och snabb leverans. Relevanta priser men sällan billigt.
Waynes books- Samma som ovan. De har också en utförlig sida där olika spel presenteras historiskt.
RPGgeek- Här är utbudet svagt men det finns stora möjligheter att hitta saker man saknar till bra priser. Tyvärr är det klurigt att hitta fram till de olika produkterna och dess säljare, men det kan man ofta leva med.
Tradera- Enda riktiga sajten för svenska spel. Utländska spel är sällsynta. Ofta dyra priser.
Sverok- Sverok har ett ganska bra köp- och säljforum. Chansen att göra ett fynd är dock liten.

Det finns ett otal ställen till att leta på. Har ni bra tips får ni gärna presentera dem här.Fotnot: 
I paketet ovan fanns, för den nyfikne, Rolemaster 1st ed, DnD "Greyhawk" och "Blackmoor", "Renegade Nuns on Wheels", "Batwinged Bimbos from Hell" och en oöppnad påse med tärningar från ett DnD basic set.

7 kommentarer:

 1. Jag tror det enda jag köpt begagnat från USA var en såsbok till Spelljammer, Under the Dark Fist eller något sådant. Ett kampanjfrö i en bok om 96 sidor (den hade introäventyr, ett mellanäventyr, och en avslutning, plus info om det stora hotet, och så förväntades man sätta ihop resten av kampanjen själv), som introducerade en hel del nya coola skepp och monster och så.

  Det här var på tiden innan Paypal, och när jag fick reda på att en postanvisning till USA skulle kosta dubbelt så mycket som vad jag faktiskt skulle betala för boken (tror det var $5 eller $10 inklusive frakt) så kom jag överens med säljaren att jag skulle skicka kontanter i stället. Allt löste sig till slut, men det var rätt meckigt.

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. Jo, men det här var som sagt var i forntiden, typ 1997. Paypal startade inte förrän 2000.

   Radera
 3. Onkel Olof och jag har ju också handlat från England (GW-figurer) på stenåldern. Då var det postanvisning i pund som gällde. Sambeställde massa figurer gjorde vi för att få ner omkostnader som frakt och postanvisningskostnad.

  SvaraRadera
 4. Var de inte de figurerna som fastnade i tullen i Göteborg som kostade en viss tullavgift? :)

  SvaraRadera
 5. Jupp, dom berömda , DYRA, tennfigurerna från UK !

  SvaraRadera
 6. Sånt kan hända idag med. Fast det är lite lättare att betala...

  SvaraRadera