En sida som recenserar spel, film och böcker samt diskuterar speldesign

lördag 13 april 2013

Familiaris

Ett förslag

Familiaris, eller spiritus familiaris, är ännu ett av de där orden som bara rollspelare och folklivsforskare vet vad det är. I folktron är det en liten hjälpare till en häxa eller magiker, som kan skickas ut och göra olika uppdrag. I våra folkrötter kan det också heta t ex bjära eller puke, även om de inte riktigt stämmer överens med rollspelens familiaris så är likheterna slående.

Vilket som det spännande med en familiaris är att man har ett litet djur, demon eller annan varelse som man har telepatisk kontakt med och som kan hjälpa en magiker på olika sätt. Ibland kan de ha extra kraft, någon gång kan de besvärjelser och ibland är de bara en väktare eller sällskap.

Funderade på vilken sorts varelse jag helst skulle vilja ha som en familiaris i ett rollspel. En varg är alltid häftigt eller en korp, men det känns lite för medelsvensson. En liten cthulhuvarelse hade varit coolt, eller varför inte den elaka dvärgen i zombieversion. Murlocs från WoW har alltid varit populära, men jag tror att jushkaparik från "All the worlds monsters" är vad jag helst skulle vilja ha. Kan man bli mer cool än med ett monster som ingen känner till, kan stava till eller vet hur det ser ut? Dessutom har den ju en underkäke i koppar.

En spiritus jushkaparik familiaris får det bli.Extramaterial: Veckans töntiga Cthulhuinslag

4 kommentarer:

 1. Familiaris (eller hur det nu stavas) har varit en av de livligare diskussionerna i bland annat Drakar & Demoner sammanhang. Ala möjliga förslag har framförts, och oftast har det handlat om vargar, fladdermös och korpar.
  Har aldrig prövat med en animist Magiker och stor brunbjörn, hade varit spännande.

  SvaraRadera
 2. Nästan lite koboldigt, eller? :)

  SvaraRadera
 3. Där sa du nått, man skulle ju klart ha en Kobold som sin familiaris !! Hur coolt som helst! =)

  SvaraRadera
 4. En kobold ska det vara i år :)

  (fast jag håller mig till jushkaparik)

  SvaraRadera