En sida som recenserar spel, film och böcker samt diskuterar speldesign

lördag 6 april 2013

Den ständigs diskussionen om rustning

Smidigare än man tror

På History chanel går en spännande serie på måndagar som handlar om duellerande genom tiderna. Det har handlat om bare knuckle fighting, om dueller med pistol på 1700- och 1800-talet och sist handlade det om riddare. Den mesta tiden gick åt till att beskriva riddarens rustning. Den modellen de visade var från 1400- och 1500-talet, då rustningarna var som bäst och verkligen heltäckande.

Det man förvånades över var hur otroligt välgjorda de var för att få maximal rörlighet. Ett enormt hantverk. Så länge inte riddarna öppnade visiret var de nästan osårbar gentemot pilar, skäktor och gevärskulor. Det värsta som kunde hända verkade vara om de fick en buckla på fel ställe, eller om rustningen började skava.

Men nu kommer det intressanta för oss gamla rollspelare: det verkade som om de kunde ha på sig rustningen flera dagar i sträck, när det var skarpt läge. Kullkastar mången sen diskussion om möjligheten att sova i sin rustning, det  verkar tydligen så. Huruvida riddarna verkligen klarade detta utan att påverkas negativt fick man aldrig veta, så det finns lite kvar att diskutera i frågan.
2 kommentarer:

  1. Är man tillräckligt trött kan man sova hur f-n som helst, det vet alla som flugit med Aeroflot :-D

    SvaraRadera
  2. Ja, kanske var man tröttare på medeltiden. Eller så var man van att sova på ett stengolv i skitig halm. En rustning kanske inte var ett så dåligt alternativ :)

    SvaraRadera