En sida som recenserar spel, film och böcker samt diskuterar speldesign

tisdag 2 april 2013

Dredd väl värd att se

En rulle som värmer i vårkylan

I helgen såg filmen "Dredd". Det blev en riktigt positiv upplevelse. Filmen bygger på den enormt populära serien Judge Dredd med anor från 1977. Den utspelar sig i en mörk framtid där alla människor bor i megacities. För att hålla ordning i dessa jättelika städer har man gett judges befogenheten att vara både polis, domare och bödlar. Känslokallt och slaviskt följer de lagen som en präst följer bibeln, och mycket våldsammare.

Det har gjorts en tidigare film med Sylvester Stallone i huvudrollen, men den gillar jag inte nämnvärt. Den här filmen, som verkar ha en lägre budget, har betydligt mer av serien i sig. Jag kände inte igen en enda av skådespelarna sedan tidigare, men ibland ger den en kvalitet i sig själv. Man kan liksom ta de som passar för rollen, och inte anpassa rollen efter den store skådespelaren. Här fungerar det utmärkt. Både Judge Dredd och Judge Anderson är bra i sina roller.

Även om miljön är lite lågbudget så kompenserar man det genom enormt snygga filmklipp och en historia som engagerar. Ma Ma, som är den stora boven i dramat, är också sadistiskt övertygande och ger en sötsliskig aproach som får det att krypa i kroppen.

Filmen kanske inte är som serien i alla aspekter, men jag funderar då och då på om inte filmen på något sätt är bättre. Den är inte lika skruvad som serien, men har en mörkare aura som man bara kan gilla. Men trots detta får den extra plus för följande saker som hör serien till:

  • Dredd tar aldrig av sig hjälmen
  • "Lawgivern", pistolerna som judges använder, har en mängd rolig ammunition.
  • Megablocken är coola
Som ni förstår kommer betyget att bli högt och jag vill nog ge filmen "Dredd" sju starka rökringar. Om du inte har sett den har du en fin filmupplevelse framför dig.

– Any questions?


2 kommentarer:

  1. Jag gillar den verkligen och hade gett den nio av tio! =)

    SvaraRadera
  2. Ingen som säger emot dig här tydligen :)

    SvaraRadera