En sida som recenserar spel, film och böcker samt diskuterar speldesign

tisdag 18 december 2012

Vilda djur,

Något tråkig, om än häftigast.

Måste ge stort beröm för de stackare som skriver om vilda djur i olika rollspel. Hur många av oss har med entusiasm läst vilka förmågor en älg eller en bäver har. Kanske de som på något sätt vill ha ett spännande familaris, men inte många andra. I många rollspel finns dessutom en lång rad olika dinosaurier beskrivna som skulle ge heder år vilken paleontolog som helst. Lika ointresserad hoppar man över de med.

För att vilda djur ska bli spännande måste man ge dem lite spännande namn, ge dem spännande förmågor eller helt enkelt mutera dem. En dire wolf är klart coolare än en gråvarg, och en mördarsnigel klår en trädgårdssnäcka åtta dagar av sju.

Funderade på vilket djur som är det vildaste i rollspelsvärlden, det vill säga vilket slänger man helst in i sina äventyr. Hur jag än vänder och vrider på det så är det få djur som slår vargar i olika former. Hur förutsägbart är inte det.


8 kommentarer:

 1. Hah! Du skulle se monsterboken till D&D4. Väldigt begränsat med "naturliga" djur, utan i stället har man Shadowhunter Bat, Visejaw Crocodile, eller Deathrattle Viper. En av många saker med D&D4 som inte föll i godan jord...

  Apropå dinosaurer så finns de här och var i Eberron, men de kallas för "normala" namn. En triceratops kallas för en "Threehorn", och en T-Rex för "Swordtooth Titan." Halflingsen har till och med tämjt de lite mindre varianterna, och rider på "clawfeet" (velociraptors).

  SvaraRadera
 2. Saknar man de vilda djuren? Colla namn är ju alltid spännande :)

  SvaraRadera
 3. Jag har med fördel lagt in något möte med en väldans aggressiv björn i några av mina fantasy kampanjer. Dock är det svårt att slå Vargens coolhet...inte ens bergslejon kommer upp i vargens status!

  SvaraRadera
 4. En ovanligt överens diskussion :)

  SvaraRadera
 5. "Tuffa" djur är bra att ha, både som random encounters i vildmarken och som hjälpredor åt diverse humanoider (t ex ett band med gnolls och deras hyenor). Mer husdjursaktiga saker är kanske onödigt att slösa plats på.

  Jag ska iofs i ärlighetens namn säga att det är ganska få "vanliga" djur jag använt som motståndare i D&D3. De har oftare varit frammanade, och/eller modifierade på ett eller annat sätt (RP kanske inte slåss mot en vanlig brunbjörn, utan en farspawn brown bear, som blivit påverkad av närhet till Things Bear Was Not Meant To Know och fått tentakler och andra hemskheter).

  SvaraRadera
 6. kanske dags att lägga till fler definitioner på ett balanserat äventyr. Sedan tidigare är det bestämt att det måste innehålla ett Heraldik-slag. Kanske ska ett balanserat äventyr också innehålla encounters med vanliga och vilda djur.

  Ser redan nu namnen på de olika scenarierna:
  "Bäverbakhållet"
  "En natt i fållan"
  "Älgjakten" ...

  SvaraRadera
 7. Jag har endast träffat på djur en endaste gång och det var när vi spelade Runequest och SL skulle vara noggrann och sade " Ni slår läger för kvällen och skjuter ett rådjur eller något...". Eller något? Det kan med andra ord ha varit en bäver :-o

  SvaraRadera
 8. En bäver lät ju helt klart ätbart i sammanhanget :)

  SvaraRadera