En sida som recenserar spel, film och böcker samt diskuterar speldesign

onsdag 19 december 2012

Besvärliga besvärjelser III

Debatten fortsätter...

Av naturliga själ så blir det mycket Rune Quest just nu. Igår satt jag och läste lite om en besvärjelse (spirit magic) som heter "Peaceful cut". Besvärjelsen använder man när man, som jägare, ska avliva ett fällt villebråd. Allt den gör är att se till så att djurets själ återvänder till den stora modern, så att de kan återfödas igen. Alltså inget som direkt påverkar spelet, men som ger lite bredd åt karaktärens religiösa liv. Låter gudarna le åt dig.

Tänkte det där är ju inte så dumt. Att vissa saker ger bonus, men kanske inte så direkt som man är van vid. Man ökar sin karma liksom. Någonting kändes lite bekant med detta, och jodå, det finns redan. I rollspelet "Stormbringer" samlar man "Elan". Detta får man genom att göra saker som ens gudar gillar. Dessa poäng används sedan som divine intervention. Lyckas man slå under sin elan med en T100, så blir man bönörd på något vis.

Tyvärr går det lite inflation i detta. Framför allt om man tillber Chaos-gudarna och är magiker. Man får massor av elan för att frammana demoner, och då nästan all magi går ut på just det, blir det snabbt en massa poäng elan. Men oavsett detta är det en riktigt god idé. Finns en risk att något liknande dyker upp i något av mina framtida rollspel.


14 kommentarer:

  1. Huh. Jag hade ett vagt minne av att ha haft färdigheten Craft (Peaceful Cut) på mitt rollformulär en gång i tiden. Det kändes lite onödigt att ha en så pass begränsad skill. Funkar nog bättre som spell.

    SvaraRadera
  2. Egentligen fungerar den inte alls. Inte så att man märker något i alla fall. Men den breddar rollspelandet...

    SvaraRadera
  3. Vad jag menar är att det känns bättre att lägga en poäng spell på Peaceful Cut en gång för alla, och sedan är det klart, än att ha det som en skill som börjar någonstans på 30% och som sedan ska jobbas upp till 90% för att någonsin kunna bli Rune Lord.

    SvaraRadera
  4. Så är det. RQ bygger mycket på att man ska köpa träning, annars blir det väldigt långa kampanjer för att bli rune lord. Fungerar inte när man är över 40 :)

    SvaraRadera
  5. Tyvärr, sant!
    Jag försöker och vill inte riktigt ge upp den tanken men det är nog så verkligheten ser ut.

    SvaraRadera
  6. Men rollspelsmässigt är pengar=träning=gå upp i nivå, lite tråkigt eftersom det lätt blir treasure hunting av allt ihop. Man skulle ju faktiskt kunna få något liknande XP i RQ med. Det är i slutändan SL som bestämmer :)

    SvaraRadera
  7. I Mongooses version får man inte kryss på färdigheter på samma sätt, utan ett antal allmänna förbättringslag per äventyr. Hög CHA ger fler slag då man har lättare att få hjälp, och hög INT gör själva höjningarna lättare (D100+INT>skill höjer med 1D4+1, annars höjer man med 1). Men man kan fortfarande köpa träning eller ensamträna.

    Och god jul på er!

    SvaraRadera
  8. Dissar Mongoose system, av många anledningar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I egenskap av relativ RuneQuest-noob så undrar jag lite vad du har emot Mongoose RuneQuest-version? Första versionen var visst rätt kass (med runor som fysiska ting som man samlade på), men MRQ2 och den avskalade versionen Legend verkar, i alla fall i mina ögon, rätt trevliga. Det enda uppenbara regelproblemet i mina ögon är att man helt har frångått totala HP till förmån för kroppsdelsbaserade (lite grann som robotar i Mutant 2, när jag tänker på saken).

      Sedan var det väl ett udda val att ha Glorantha som primär setting, men under andra åldern i stället för tredje (God Learners och Empire of Wyrm's Friends i stället för Lunars...), men det har ju inte direkt med systemet att göra.

      Radera
    2. Sant att Settingen inte har med systemet att göra ...MEN för mig oh många RQ fans med mig så är RQ nästan i primcip synonymt med Glorantha. Jag har inte spelat något av Mongoose olika varianter men har ögnat igenom dem en del.
      Dels så är det den gamla vanliga gnällvisan jag har att komma med - Är det ej Gregged så är det inget som har att göra med Glorantha och -se ovan- logiskt sett heller inget med RQ att göra. Dels så är RQ för mig en bas i Basic Roleplaying (jag skulle kunna sträcka mig och säöga att RQ3 är en utbyggnad av BRP). Vad jag erfar så har Mongooses olika varianter av RQ för mkt olikheter eller varianter av BRP som jag inte gillar. Kan vara småsaker men tillsammans med min grundtes blir det allt för stora skillnader.
      Nu är jag sorgligt medveten om att den senaste versionen av RQ (6) kommer från två grabbar som "brutit" sig loss från Mongoose och bildat ett eget "förlag". Det anda som kan trös¨ta mig är att om man gör fel flera ggr så kommer man förhoppningsvis göra bättre ifrån sig i nästa försök - vilket RQ6 tycks ha gjort.
      Har fortfarande skummat i min RQ6 bok men det ser okij ut - tillräckligt bra för att jag skulle vilja testa systemet mot ex RQ3.

      Tror mitt bekymmer mest är att det är svårt att lära riktigt gamla hundar (Demoner?) att sitta... =)

      Radera
    3. Jag förstår hur du tänker, men tankegångarna verkar lite underliga.

      Vad jag kan se så har MRQ2 (jag ignorerar här MRQ1, då det var rätt kasst) ungefär lika mycket med Glorantha att göra som RQIII (som var den vi spelade på Firvulag, i alla fall på min tid) - reglerna i sig är systemlösa, men det refereras en hel del till Glorantha, och det finns rätt många Glorantha-supplement till det (om än i 2nd age).

      Vad gäller Greg Stafford så verkar han ha varit inblandad på ett hörn - det är ju han som äger rättigheterna till världen Glorantha, och till varumärket Runequest, och det var på Mongoose eget initiativ som samarbetet upphörde. Jag såg någon gammal frågetråd med Greg sedan innan spelet släpptes, och han sade något i stil med "Jag är så inblandad i det som jag vill, men jag tittar mer på själva världsfaktan. Vilka spells olika magikerordnar har struntar jag i, men det är viktigt för mig att de får platser och personer rätt." Sedan vet jag iofs inte hur mycket det faktiskt stämde med verkligheten, men jag har svårt att tänka mig att han skulle släppa genom "felaktigt" material.

      Systemet har väldigt stora likheter med BRP, om än inte identiskt (jag skulle uppskatta att likheterna är ungefär som mellan Äventyrsspels gamla Expertregler och Mutant 2 - uppenbarligen samma rötter, men med divergent evolution). Jag har tittat lite på RQ6, och det systemet är i stort sett identiskt med MRQ2s. De enda skillnaderna jag kan komma på på rak arm är dels att stridsstilarna i RQ6 representerar bredare träning (i RQ6 kan du ha "Romersk Legionär" som inkluderar både sköld, kortsvärd, och kastspjut, men i MRQ2 är de definierade som specifika vapenkombinationer, t ex "1H-svärd + sköld"), samt att RQ6s "Folk Magic" är lite vekare än MRQ2s "Common Magic" - och Common Magic ligger mycket närmare den Spirit Magic jag minns från RQIII, med t ex olika magnituders Bladesharp och så.

      Radera
    4. Verkar som om det är så, jag har också kollat runt lite jag med (på webben). RQ6 är säkert likt MRQ2 som är likt BRP =) Jag följer ditt resonemang fullt ut! Jag tror att, det för mig, handlar om att jag igentligen inte gillar när det ramlar iväg allt för långt ifrån BRP. Dock verkar en del nyheter som du nämner ovan rätt intressanta att testa!
      Blir det för stora skillnader så blir det ju i princip ett eget system. Ex: Drakar & Demoner Expert bygger också på BRP men har väldigt stora skilnader med sin T20, hur man löser kritisk träff, de olika magi skolorna etc. Ett bra system isig men tillräckligt långt bort för att jag skall tycka att det är ett eget sytem och därmed har egna fördelar och nackdelar.

      Det kan tyckas vara hårklyveri, men på det hela taget är inte RQ3 och RQ6 så lika som JAG skulle vilja ha dem =)

      När det gäller hur mycket Gregg Stafford har varit inne och rotat i de olika versionerna från Mongoose så tror jag på det du läst. Han är nog mest intresserad av att få rätt namn, plats & tidpunkt för sin värld jämfört med hur intresserad han är för den tekniska delen i spelsystemet. Stafford tyckte ju att HeroQuest var ett förträffligt sytem (vilket jag anser bevisar tesen att han brrsig inte ett skvatt om vilket system som används för spel i Glorantha.

      Dock verkade han vara intresserad av systemet när han gav ut RQ1 med Perrin. Den första RQ versionen är mycket mer intimt förknippat med Glorantha världen.

      Nåja, vi får väl testa vilket sytem som är bäst - genom att spela dem ! =)

      Radera
  9. I grund och botten är rollspel en blandning mellan lite strategi-teater-skattjakt. Det blir, hur man än vänder och vrider på det ett evigt jagande av erfarenhetspoäng, xp eller träning. Det vill säga pengar / XP / "Kryss". Visst kan man lägga till att man utvecklar sin karaktär något men det är sällan karaktären utvecklas lika mycket som man gör i verkliga livet. Dels pga att man aldrig spelar så långa kampanjer och dls för att varje spelare , oftast, har en rätt god bild av karaktären från det att den skapas. Dock kan man säga att karaktären spelas på ett utvecklande sätt av spelaren allt eftersom spelet fortskrider. Dock är det det där med tid, som vi tidigare avhandlat i denna blogg. Problemet med att man nuförtiden inte hinner med att spela den typen av kampanjer som man kanske skulle uppskatta mera nu, när man är äldre. Man spelar helt enkelt rollspel på olika sätt beroende på hur länge man har hållt på med rollspel.

    SvaraRadera