En sida som recenserar spel, film och böcker samt diskuterar speldesign

tisdag 9 juli 2013

Figurspel blir rollspel blir brädspel

Det första figur/rollspelet

Rollspelen kommer historiskt ur regler för figurstrider. Man ville göra regler för hjältar, magiker och andra enskilda figurer i sina arméer och från detta skapades det första rollspelet Dungeon and Dragons, sprunget ur spelet "Chainmail" från -71.Från detta kom sedan fler och fler rollspel, men det lustiga är att när man spelat dungeoncrawling länge nog kom man på att detta sätt att spela fungerar bättre som brädspel. På detta sätt föddes spel som "Dungeon", "Heroquest" och varför inte "Descent". Man har också gjort ett otal datorspel, men det är en annan historia.

Många spel som startade som rollspel fick senare en figurspelsversion. Här hittar man t ex "Star Wars" och Space 1889 och men även mer otippade spel som "Call of Cthulhu". Vad allt detta visar är att fugur-, roll- och brädspel behöver varandra. De både kommer från varandra och återgår till varandra. Dungeon and Dragons är det bästa exemplet. Ett figurspel som blir ett rollspel som blir ett brädspel som blir en ny sorts rollspel som blir ett nytt figurspel med gammalt namn som blir vad fasen som helst.

Nedan finns en liten lista på lite olika spel som visar detta:

Dungeon and Dragons
Kommer från figurspelet "Chainmail"

Warhammer
Började som ett figurspel som sedan blev ett av historiens roligaste rollspel

Rune Quest
Kommer från Strategispelen "Red Moon White Bear" och "Nomad Gods"

Shadowrun
Är både ett figurspel kallat "DMZ"(Downtown Militarized zone) och ett rollspel. Är lite osäker på vilken produkt som kom först.
En dungeon är alltid en dungeon

3 kommentarer:

 1. Vad gäller Shadowrun så kom rollspelet först. DEssutom släpps ett nytt datorspel i Shadowrun-världen i dagarna. http://harebrained-schemes.com/shadowrun/

  SvaraRadera
 2. Då var det klarlagt.
  Roligt med DMZ är annars namnet. Internationellt sett betyder DMZ demilitarized zon, alltså tvärtemot vad Shadowrunvärlden menar :)

  SvaraRadera
 3. Det är ju en hel uppsjö Shadowrun-baserade saker på gång nu: ny upplaga av rollspelet, TVÅ datorspel, ett skirmish-spel, och ett lekbyggarkortspel (som Dominion) där man samarbetar mot spelet.

  SvaraRadera