En sida som recenserar spel, film och böcker samt diskuterar speldesign

måndag 24 juni 2013

Republic of Rome, på film

Nu ska det spelas lite längre spel!

Vi bestämde oss för att det var dags att spela ett sådant där spel som tar lite längre tid. Eftersom vi inte hade tid att vänta för länge blir det redan på lördag. När man var yngre kunde man enkelt spela samma spel i 6-8 timmar, vilket gjorde att om man åt en smörgås varje timme så var man även hemma hos socialstyrelsen.Nu för tiden får ett spel inte ta mer en max 2 timmar, helst mindre tid. Antagligen för att man ska hinna lägga ut det på Facebook samtidigt eller för att vi helt enkelt inte har samma tålamod som förr.

Vilket som. Vi har efter lite mailande beslutat oss för det gamla goa spelet "The Republic f Rome", som jag aldrig spelat tidigare. Men nu kommer vi till nästa fina sak med den moderna människan och hennes teknik: Vi behöver inte läsa på reglerna innan, det finns så klart en film på nätet. Nu kan man se en fet och skäggig amerikan som mer än gärna berättar om reglerna, samtidigt som jag kan ta det lugnt och äta en av de där smörgåsarna jag talade om tidigare. Win win med andra ord, där alla "win" är mina.

Nu kan jag komma förberedd till spelmötet på lördag och ha en massa tid över till annat.Film om spelet

17 kommentarer:

 1. Trevligt ! Heja Republiken !

  En sak som slår mig Onkel Olof, är att du ofta i din spelblogg nämner tidsaspekten.
  Du skriver ex i ovan blogginlägg att ett spel får ta max 2 timmar. Det gäller säkert en hel del människor men dock inte alla. Vi känner ju en hel del personer som gärna ägnar flera timmar åt rollspel eller brädspel när det väl skall spelas.
  Däremot så spelas det absolut inte så ofta som när vi var yngre och hade mindre personer eller åtaganden runt oss som vi var tvungna att ta hänsyn till.
  Bara en reflektion - liksom =)

  Hoppas ni vinner med republiken och att den feta och skäggiga amerikanen kan ge dig några tips.

  SvaraRadera
 2. Gissar att det är den odöde vikingen som åsyftas...

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.youtube.com/user/UndeadVikingVideos

   Radera
  2. Fast han hade nog ingen sån video...

   Radera
  3. okij... känns rätt okij att jag inte visste vem du åsyftade. =)

   Radera
 3. Gald
  Faktum är att spel tillverkas idag med att de inte får ta för lång tid. Den trenden är tydlig. Därmed inte sagt att det inte finns folk kvar som gärna spelar de spel som tar lite längre tid. Kanske främst rollspel :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt och hitta någon riktigt bra fakta kring det där "faktum":et. =)
   Jag förstår hur du tänker och kanske är det så men samtidigt så har jag även märkt att det tillverkas en hel del spel som tar betydligt längre tid än 90 minuter eller 2h.
   Chaos in the Old World, Descent, Arkham Horror, Shadows Over Cameot - är alla spel som tar lång tid men är ändå rätt nya. Däremot så gödslas det ut spel som tar kort tid. Senaste Star Wars rymdstrids spel etc. Inget fel på spelet - Det är ju STAR WARS förfasiken!!

   Intressant är kanske egentligen inte om det görs flest spel som tar kort tid utan vad spelare vill ha, vilka spel hänger med mer än något kort år? Vilka spel håller i längden?
   Troligtvis kommer man spela Axies and Allies långt efter att FFs X-wing fighter har glömts bort.
   =)

   Radera
  2. Men hör du Bjelke. Tycker inte att spelen du räknar upp tar lång tid. Två till tre timmar skulle jag säga. Nu är ju lång tid ett relativt begrepp, men jämfört med tiden det tar att spela t ex Diplomacy, Republic of Rome, Advanced Civ mfl gamla Avalon Hill klassiker eller för den delen överhuvudtaget ställa upp diverse pluttspel som Third Reich eller Imperium Romanum är ju tre timmar en kort kafferast.

   Radera
  3. Stefan är en klok man. Det har jag alltid tyckt.

   Radera
 4. Kul. Ett av mina favoritspel. Behöver/vill ni ha en spelare till är jag gärna med.

  SvaraRadera
 5. Ska bli skoj. Har du en länk till den där filmen?

  SvaraRadera
 6. Jepp!
  Den ligger sist i blogginlägget :)

  SvaraRadera
 7. Okej... ja det är ju en annan skäggamerikan med några extra kilon.

  SvaraRadera