En sida som recenserar spel, film och böcker samt diskuterar speldesign

torsdag 31 maj 2012

Warhammer, galet rollspel...

Inte bäst, men roligast...

För en herrans massa år sedan dök det upp, Warhammer Fantsy Roleplaying Game (WHFRPG). Ett rollspel baserat på det kända fantasystrategispelet. Ingen kan ha missat det sistnämnda eftersom det på något sätt blivit standarden för figurspel i sin genre. Men nu är det rollspelet som gäller, och då 1st edition.

Världen är baserat i en tyskspråkig 1500-tals värld. Spelets regler är dock på engelska, tack och lov. Spelidén är att man ska göra karriär inom sin klass. När man klarat av ett yrke hoppar man över till ett mer avancerat yrke och får nya färdigheter och kan köpa upp sina stats lite mer. man får samma rad med stats som figurerna har i strategispelet. Systemet är egentligen ganska dåligt, men det spelar inge roll. Man älskar det ändå. Som magiker går man från värdelös (aprentice) till übermäktig (lvl 4). Totalt obalanserat, precis som alverna som är den ras som har det högsta värdet på initiativ. Nästan alla färdigheter bygger på initiativ på något sätt.

Spelet går ut på att motarbeta chaosgudarnas styrkor och kulter, som hotar att fräta upp imperiet inifrån. Helst innan man blir galen. Dör gör man när ens hjältepoäng är slut eller man blir muterad. Som ni märker är spelet galet,  och har inga ambitioner att vara något annat. Alla brister i reglerna förlåter man snabbt och supplementen är några av rollspelshistoriens bästa.

Warhammer Fantasy Roleplaying Game 1st edition är en av mina absoluta favoriter.

Onkel Olofs omdöme:
Prisvärt: Om du får tag på ett exemplar i gott skick, absolut
Spelvärt: Ett måste för alla som vill spela rollspel och inte bryr sig om regeldetaljer.

WHFRPG får 9 rökringar utan prut.

4 kommentarer:

 1. Warhammer har ju kommit i två ganska annorlunda versioner sedan 1st ed. I 2nd ed, av Green Ronin, kände man fortfarande igen sig (samma stats, fast alla var procentbaserade och allt använde antingen d100 eller d10; avsevärt mer skillbaserat), men 3rd ed är HELT annorlunda. Man använder bisarra tärningar med symboler på, olika sorters tärningar för att representera olika saker (blå tärningar i grunden för ens stats, plus lila tärningar för att representera svårighet, svarta/vita tärningar för att visa små avdrag/bonusar, och gula för träning), och massvis med kort och små fluppar för att representera skador och sånt. Rätt skoj, men väldigt pilligt.

  SvaraRadera
 2. Har ännu inte fått tillfälle att testa det nya WHRPG. Känns inte som att det skulle vara något för mig, även om vissa bitar av det låter liote likt Boss Mania :)

  SvaraRadera
 3. Warhammer är kul! Men borde det inte förkortas WHFRP... Jag kollade in lådan till 3 ed. idag, och den var dyr. Och verkade innehålla många pilliga grejer. Kanske äventyren är nya och bra? För man har ju spelat Shadows over Bögenhafen några gånger...

  SvaraRadera
 4. Shadow over Bögenhafen kan man aldrig spela för många gånger :)

  SvaraRadera