En sida som recenserar spel, film och böcker samt diskuterar speldesign

söndag 3 juni 2012

Prometeus, ett vackert hantverk

Filmen man väntat på.

Igår var jag och såg filmen "Prometeus". Den senaste i raden av filmerna om Aliens. Den första, och kanske bästa, kom redan i slutat av 70-talet. Sedan dess har det nästan gått inflation och den fjärde Alienfilmen var väldigt nära en kalkonfilm. Men nu ska kvalitén upp, bestämde filmbolagen, och man tog tillbaka regissören från första filmen, Ridley Scott. Man har har också, äntligen, låtit Ripley få ro i sin grav.

Handlingen är enkel. En grupp forskare har hittat bevis i grottmålningar och annat för att vi har haft kontakt med en utomjordisk ras. Spåren leder till en planet i ett solsystem långt borta. Man åker givetvis dit och finner en massa spännande spår av den utomjordiska rasen, men också av en massa andra äckligheter, vilka jag inte tänker gå in på. Svenskan, Naomi Rapace spelar huvudrollen, och man får väl tycka att hon gör ett bra jobb, även om manuset kanske inte tillåter karaktären att bli personlig.

Filmen är verkligen otroligt snyggt gjord. Man utnyttjar modern filmteknik till sitt max, och till viss del kan man se filmen bra på dessa grunder. Tyvärr gör man modern films störst misstag, Man satsar alldeles för lite på att låta de olika karaktärerna få vara just det, häftiga personligheter man vill engagera sig i. Närmast kommer kaptenen, men även han får för lite personlig tid.

Filmen är bra, men man kan inte låta bli att jämföra den med den första filmen och det gör att man inte till fullo kan njuta av helheten. Om man inte sett den första filmen kan jag tänka mig att man tycker det är en riktigt bra film.

Jag tycker den i alla fall är värd en titt, och därför filmen "Prometeus" 5 rökringar. Fansen kommer att diskutera filmen länge, och det måste vara värt något.

2 kommentarer:

  1. Jo, filmen gör sig bäst på egna ben. Som en sk Prequel håller den inte riktigt hela vägen. Snyggt filmat är det i vart fall,
    gräsligt snyggt!
    -Galdarbjelke

    SvaraRadera
  2. Snyggt var filmen, sa Bull

    SvaraRadera