En sida som recenserar spel, film och böcker samt diskuterar speldesign

torsdag 19 april 2012

Dungeon Master

En klassiker man saknar

Minns ni datorspelet Dungeon Master? Det gör jag. Med en viss saknad. Spelet som krävde så mycket av ens Amiga 500 att man var tvungen att ha ett extraminne, så datorn fick ett makalöst megabytes minne, och dessutom starta datorn med disketten i så att datorns minna bara skulle användas till just spelet. Men det var det värt.

Trots att grafiken redan då var något pixlad, så är Dungeon Master fortfarande ett av de bästa datorspelen jag spelat. Åtskilliga timmar tog man sig nivå för nivå ner i källarhålorna för att befria någon magiker som blivit förvandlad till en mörk varelse.

De tuffaste monstren var man tvungen att ha en strategi för att ha ihjäl. Lura dem till en dörröppning, slå dem, stäng dörren i huvudet på dem, slänga alla lösa prylar man har på dem, springa ifrån dem, hämta sina prylar och börja om igen. Illa spännande.

Så såg det ut. Man ryser fortfarande.

Dagens datorspel må vara bättre när det gäller grafik, hastighet och ja allting annat med, men en sak måste man säga om gamla Dungeon Master. Bättre spelkänsla per pixel får man leta efter.

Onkel Olofs omdöme:
Dungeon Master får 9 starka rökringar för dåtida inovation och enorm spelkänsla.

5 kommentarer:

 1. Jag spelade mycket på Amigan men missade tyvärr detta spel. Kanske begrep jag mig inte på det, eftersom det inte var så många spel man hade instruktionerna till... Jag spelade däremot Eye of the beholder som var något liknande.

  SvaraRadera
 2. Kan rekommendera den här länken:

  http://www.youtube.com/watch?v=Ho5E05Bi3bU

  Får man se ALLT på 20 min :)

  SvaraRadera
 3. ...och nu har detta släppts:

  http://www.grimrock.net/

  SvaraRadera
 4. Must have Legend of Grimrock...
  -Galdarbjelke

  SvaraRadera
 5. Must have "Barbie-balens drottning" :)

  SvaraRadera