En sida som recenserar spel, film och böcker samt diskuterar speldesign

söndag 3 november 2013

Inspiration

Firefly Serenity

Håller på att titta på lite inspirerande filmer och bilder för att få den rätta känslan när jag gör mitt rymdrollspel. Har alltid gillat den där sortens SF som är lite "skräpigare" i sin framtoning. I  min värld tänker jag mig att de flesta rymdfarkoster byggs ute i rymden och har därför inget behov av att vara aerodynamiska. En stor låda man fäster en motor, lite vapen och andra utrymmen sr jag framför mig.

En film och TV-serie som ligger väldigt nära den plot jag vill göra är Firefly Serenity. Man spelar smugglare med brokig bakgrund och förmågor som försöker överleva i en ganska grym verklighet. Annars är jag väldigt förtjust i miljön och rymdskeppen i de tidiga Alien-filmerna. De har det där lite svettigt realistiska över sig som ger en skön realism i en orealistisk värld.

Igår såg jag filmen "Lock Out". Där finns också mycket att ta till sig i form av miljö, fordon och vapen. Filmen i sig lämnar inga större avtryck men scenografin är helt klart värd att ta del av.

När det gäller hur världen styrs och den intrig som råder så är filmen "Dune" och de böcker den bygger på en klar inspiration. Olika fraktioner som integrerar med varandra om makten, där inte bara tekniken är det styrande utan också det mer religiösa. Sånt gillar vi.

Så de filmer som just nu är aktuella i mitt skapande är (i bokstavsordning):

Aliens
Dune
Firefly- Serenity
Lock Out

Sedan finns det mycket gammal SF som kommer att få ge en och annan galen idé som t ex "Galaxy Quest", men om jag skulle skriva om dessa skulle det förvilla bilden av spelet mer än det förstärker.


Aliens

Aliens

Lock Out

Lock Out

16 kommentarer:

 1. Aliens, Dune, Firefly- Serenity -- Det här kan ju bara bli bra!

  Jag vill bara tipsa om lite fler filmer som troligtvis kan ha element i sig som du kan få inspiration av ytterligare: Pitch Black (innehåller en av SF-genrens bästa kraschlandningar!), Event Horizon, Total Recall (den senaste med Colin Farrel är helt okij!), TV-serien Defiance och sist men INTE minst: Blade Runner

  Jag ser fram emot den 16/11 !
  =)

  SvaraRadera
 2. Blade Runner har jag en väldigt kluven inställning till. Den är en annan sorts SF som egentligen är mer existentiell än rymd.

  Däremot finns det några böcker som man önskat få se som film. T ex "Santiago", Stiftelsentrilogin och varför inte "Starship trooper" (som boken är. inte som filmen)

  SvaraRadera
 3. Firefly är lätt en av mina favorit-tv-serier - den hade potential att slå B5 som favorit-sf, men tyvärr kan inte de 15 avsnitt som gjordes mäta sig med den episka storyn som målades upp i fem säsongers B5.

  Men det är få tv-serier som fått mig att tappa hakan till den grad som Firefly gjorde i slutet av första avsnittet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Firefly (och filmen Serenity) är lätt den bästa SF serien som gjorts.

   Jag gillade också B5 och kunde även hitta en skön känsla i tv serien Battlestar Galactica. Jag har nyss köpt tv serien (första säsongen) Defiance, men där kickade inte första avsnittet loss lika bra som i Firefly.

   Radera
  2. Jag skulle säga att Firefly hade potential, men tyvärr räckte inte 15 avsnitt till för att nå den potentialen. De hade börjat plantera jävligt bra frön, så att säga, men sedan kom Fox och rev upp hela trädgårdslandet.

   Filmen Serenity var jag inte så förtjust i - det var lite för mycket action och för lite karaktär. Men jag föredrar i allmänhet tv-serier framför film, då de har möjlighet att bygga upp både värld och karaktärer på ett mer detaljerat sätt. Se bara på Wesley i Angel, eller Londo i B5. Du skulle aldrig kunna få en sådan historia berättad i en film. Inte ens i en trilogi filmer.

   Radera
  3. Jag gillade B5, men den borde kommit några år senare när man kunde animationer som inte är så blanka. Rymdskeppen hade en del att önska :)

   Radera
 4. Då passar det bra att jag kollade igenom Firefly för några veckor sedan och Serenity häromdagen. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du sett att dom planerar en uppföljare?
   Lock In....
   =)

   Radera
  2. Den väntar vi på med spänning :)

   Radera
  3. Nix, Lock Out har jag aldrig sett.

   Radera
  4. Jag har den hemma. Kanske något att glo på nästa helg :)

   Radera
  5. Jag har hört att Kriminalvården är med som huvudsponsor på uppföljaren... "Lock In".
   =)

   Radera
  6. Det blir en dansfilm med mycket locking :D

   Radera
  7. Jag är ganska säker på att det finns nån lag mot allt för dåliga ordvitsar.

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera