En sida som recenserar spel, film och böcker samt diskuterar speldesign

fredag 22 mars 2013

En era går i graven

Fria att ladda ner

Veckans stora svenska rollspelsnyhet måste vara att Riotminds, företaget som äger rätten till rollspelet "Drakar och Demoner", väljer att släppa alla Äventyrsspels produkter som pdf på sin hemsida. Givetvis är detta positivt, men det väcker även lite tankar från en som varit med sedan första boxen.

För det första stärker detta argumentet att "Trudvang" inte är Drakar och Demoner. Genom att släppa de gamla produkterna fria, tolkar jag det som om man nu på riktigt släpper taget om sin egen historia. Därmed är detta veckan då Drakar och Demoner dog på riktigt (... 2 min tystnad...)

Några har undrat varför man inte gör nytryck på de gamla produkterna. Fortfarande säljer de för bra pengar på Tradera, och många i de nya generationerna är nyfikna på de gamla systemen. Tror att nytryck, varför inte i samlingsutgåvor, skulle sälja rätt bra. För oss som samlar på de gamla produkterna vore det också positivt, då man måste säga att de i många avseende är övervärderade. I) alla fall i ett internationellt perspektiv. Sinkadus nr 1 såldes t ex för över 3 000 kr, för några veckor sedan, mer än dubbelt så mycket som jag gav för ett Rune Quest 1st ed i toppskick. Kanske en dålig jämförelse men ändå.

Någonstans önskar jag ändå att Riotminds frikopplat "Trudvang" och sålt rättigheterna till Drakar och Demoner till någon som ville föra de gamla arvet vidare. Tror att alla skulle vinna på det, mest varumärket "Trudvang" faktiskt som är en riktigt bra produkt i sig själv.

Men, man ska inte hålla fast i det som var. Kanske är just släppet av de gamla produkterna som kan skapa en ny era för dessa gamla spel som många av oss fortfarande älskar. Den som lever får se...


Här kan du ladda ner dina favoritäventyr

26 kommentarer:

 1. Jag är lite osäker på om Riotminds äger Drakar och Demoner, eller bara ger ut det på licens från Paradox Entertainment (f d Target Games). Järnringen körde i alla fall den senare varianten med Mutant: Undergångens Arvtagare. Du som har senaste versionen, skulle du kunna kolla vad det står som copyright? I Mutant står det t ex "Copyright 2004 Paradox Entertainment, published under license by Järnringen" eller något liknande.

  SvaraRadera
 2. Enligt Wikipedia så äger de rättigheterna, men fram till 2000 så gjorde de bara D&D på licens.

  SvaraRadera
 3. Jag är också övertygad om att Riotminds äger rättigheterna till både spelet och namnet Drakar & Demoner. Det var rätt mkt snack om det för några år sedan i diverse forum på nätet bla.

  Kanske gamla Drakar & Demoner får ett uppsving nu, eller så blir det verkligen så att luften går ur det gamla spelet på allvar.
  Alla moduler har ju länge funnits på diverse torrent filer runt om på nätet vilket knappast hindrat den som verkligen velat ladda ner gratis, även om det inte var tillåtet innan.

  Jag har för några år sedan följt en hemsida på: http://erebaltor.se/
  där har man tagit vara på Ereb Altor - och det må jag säga på ett fantastisk bra sätt. Otroligt snygga kartor och intressanta forum att följa för den hugade.

  Jag håller med Onkel Olof om att det hade varit trevligt med ett nytryck och det hade säkert sålt som smör i solsken - förmodligen därdör Riotminds väljer att inte göra nytryck av gamla Drakar & Demoner. Trudvang hade hur man än väljer att se på det blivit jämförd och nagelfarts på ett sätt som jag är övertygad om att de på Riotminds inte är ett dugg intresserade av.

  Även om Trudvang är ett bra spel på egna ben så har det saluförts - kraftigt - på bekostnad av det gamla namnets goda renomé : Som det NYA svenska fantasy rollspelet "Drakar & Demoner".

  SvaraRadera
 4. Kanske vi ska fråga om rättigheterna är till salu nu? :)
  Har några idéer till äventyr. Tänkte de skulle heta Spindeldrottningens Grav och Dimholmens förbannelse...

  SvaraRadera
 5. Absolut! Då skulle jag äntligen kunna få se min gamla äventyrs svit" Trilling Bergen" i tryck =)

  SvaraRadera
 6. Vanärans gata, lär också ligga i låda någonstans :)

  SvaraRadera
 7. Frågan är om det blir någon ny version av det gamla dataspelet "Drakar och demoner, själarnas brunn". Världens sämsta dialog men man kundr spela en spygrön anka...

  SvaraRadera
 8. Vad är det för ett dataspel? Vem producerade det?

  SvaraRadera
 9. Det var "Ä" som gjorde ett försök på den digitala marknaden när det begav sig.
  Rollspelsgurun Magnus Edlund på piruett.se spelade det till allmänt jubel på sin site efter att han gått igenom alla gamla Sinkadus.

  Ett klipp kan ses här:
  http://m.youtube.com/#/watch?v=mpJ-5bv-5gI&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DmpJ-5bv-5gI

  SvaraRadera
 10. Introt är nog det bästa med spelet, efter det faktum att man kan spela en grön anka...

  http://m.youtube.com/watch?feature=relmfu&v=BWkjKfi76Lg

  SvaraRadera
 11. De där klippen har jag sett tidigare, men har aldrig provat spelet i fråga. Men rent generellt är ju allt från gamla D&D bra :)

  SvaraRadera
 12. Nåja, allt kanske inte var såå bra...säger jag efter ha kollat klippen... =)

  SvaraRadera
 13. Men man kan spela en grön anka

  SvaraRadera
 14. Sant ! Vilket bara det gör spelet så pass intressant att man kommer hålla ögonen öppna, i varuhusens REA lådor för dataspel =)

  SvaraRadera
 15. Undrar om det inte är för gammalt även för rea-lådor... kom det inte ut någon gång på 90-talet?

  SvaraRadera
 16. Kan säkert vara så. Då får man leta på lite mer obskyra ställen... =)

  SvaraRadera
 17. Är det inte värt att köpa en gammal fyråttiosexa bara för att spela grön anka :)

  SvaraRadera
 18. Nu när du säger det så...undrar vad en sån går loss på?

  SvaraRadera
 19. Du kan nog få en gratis, om du frågar rätt person :)

  SvaraRadera
 20. ..funderar fortfarande på var jag skall ha den nånstans...=)

  SvaraRadera
 21. Fyråttisexan! Ankan är förhoppningsvis digital...eller?

  SvaraRadera
 22. Vi som såg Automan är inte så säkra på den saken längre :)

  SvaraRadera
 23. Må så vara, ankan kan jag alltid leasa ut till ungarna. Efter 15 min tillsammans med deras Monster High dockor är ankan säkert rätt så medgörlig. =)

  SvaraRadera
 24. En monster high docka är troligen betydligt dyrare än en beg 486:a

  SvaraRadera
 25. Det är nog sant det också. Kanske man kan få en skärm för det priset också?

  SvaraRadera