En sida som recenserar spel, film och böcker samt diskuterar speldesign

torsdag 28 mars 2013

Det där med monsterböcker

Väl värda att läsa

Sitter just nu och bläddrar i Chaosiums tre monsterböcker, "All the Worlds Monsters volume I-III", från 70-talet. Dessa är skrivna för Dungeons and Dragons, ett spel som ett annat företag gav ut, och varför Chaosium valde att göra just dessa böcker har jag ingen aning om, men roliga är dom.

Det går liksom alltid inflation i monster, och när det händer skapas monster som man egentligen inte vill ha i sin kampanj, men då spelarna skriker efter något nytt, ja då kommer de fram Airsquid, Skorpadillo, Wobra och en av mina favoriter Batarangen. Ni hörde rätt. Batmans huvudvapen har nu blivit en sorts hårig fladdermus med händer som, precis som alla andra monster, attackerar det mesta den ser.

Många monster saknar illustration och beskrivningarna av dem är hur kul som helst. Mitt andra favoritmonster heter "Jushkaparik" och beskrivs som följande:

"A species of onocentaur, the jushkaparik has the body of an ass instead of a horse. It also has a jaw made of brass. The jushkaparik will attack centaurs on sight"

Viss är det helt underbart! Visst saknar man den tid då rollspel var så här naivt tilldragande? "All the Worlds Monsters" är väl värda att lägga bananerna på om ni får möjlighet. Många smil och glada minnen utlovas.


6 kommentarer:

 1. Inget slår ju ändå flumphen...

  SvaraRadera
 2. Ja, vad är flumphen egentligen?

  SvaraRadera
 3. Flumphen ser ut lite som ett flygande tefat med taggar undertill. Dess främsta claim to fame är att den var den enda varelsen i Fiend Folio som var Lawful Good.

  SvaraRadera
 4. Lawful good är nog den alignment som nästan är ondast, om man ska vara lite filosofisk

  SvaraRadera
 5. Lawful Good låter som något som skulle kunna vara tryckt på en amerikansk dollarsedel...

  SvaraRadera
 6. Ungefär det jag menade :)

  SvaraRadera