En sida som recenserar spel, film och böcker samt diskuterar speldesign

söndag 31 mars 2013

Den svenska ankdammen...

Äger fortfarande

Det är bara att konstatera att det ledande rollspelsföretaget i Sverige idag fortfarande är Äventyrsspel. Fast de varit nedlagda i 15 år så är det fortfarande deras produkter som styr rollspelssverige. Jag är också ganska övertygad om deras produkter fortfarande säljer i större mängd och med större ekonomisk omsättning än något annan svenskt rollspelsföretag idag.

Tittar man sedan på att deras produkter Drakar och Demoner, Mutant och Svavelvinter görs av andra företag (nästa år kommer "Mutant år noll" t ex som fått enorm uppmärksamhet redan) så det är bara att konstatera att det egentligen inte finns något rollspel eller rollspelsföretag i Sverige som kan mäta sig med Äventyrsspel. Det säger en hel del om oss speldesigners. Vi har inte lyckats skapa något nytt, som kan få svenskarna att ens för ett ögonblick glömma de gamla hederliga rollspelen. 

Man talar ibland om att det inte finns några pengar att tjäna på rollspel i Sverige längre. Detta betyder egentligen att det inte finns så mycket pengar att tjäna på nya rollspel. För Sverige är fortfarande ett av de mest rollspelsspelande länderna i världen, och ser man till priserna på gamla rollspel på Tradera, så saknas det inte pengar när det gäller att betala för en gammal magibox eller ett välbevarat exemplar av Ereb Altor. Gamla rollspelare, nu i välbetalda yrken, har gott om pengar för lite retrosamlande, men tydligen inte för de nyproducerade produkterna.

Rollspelandet är alltså inte dött, ej heller marknaden, men det kanske är dags för oss speldesigners att lämna vår lilla ankdam av inbördes beundran, överarbetade världar och drömmande visioner och verkligen skapa något nytt som kan få de svenska rollspelarna att glömma det som varit och se framåt i stället. Lyckas vi inte med det, så kommer Äventyrsspel att dominera marknaden länge än.

Men det kanske är så vi vill ha det.

fredag 29 mars 2013

Portal under lupp II

En passande T-shirt

Igår fick jag tag i Fenix nr 2 för året. Det skulle recenseras Portal, så man var allt lite spänd på innehållet. Å nog var där en recension alltid, nästan en hel sida.

Det är bara att konstatera att en av mina grundidéer med spelet är det som gör att det får mest kritik. Jag ville inte skriva hundratals sidor om världen och organisationen, utan det skulle vara ett spel som liknade de första rollspelen lite. Bra regler, lite värld och en massa action. Ett spel för de som vill spela rollspel för första gången  helt enkelt. Portal skulle vara en snabb ingång till rollspelsvärlden, något som jag tyckte saknades.

Just här får Portal svidande kritik. Man tycker att det saknas bakgrundsfakta och beskrivning av världen, vilket stämmer på pricken. Man tycker spelet är omoget, och visst är det så. Illustrationerna håller inte måttet. Kan man hålla med om. Kort och gott är spelet inte färdigt. Så sant.

Men det som gör mig glad är att man tycker spelsystemet är bra, vilket på något sätt känns som det viktigaste. Man tycker också att spelet har potential att kunna vara något. Hurra för det!

Kort och gott: en hård men rättvis recension.

Så vad händer nu? Jag kommer att skriva vidare på mina äventyr som kommer att börja förklara den ganska komplexa världen Portal utspelar sig i. Har en massa bakgrundsfakta som jag hade tänkt man skulle äventyra sig till, som kanske måste presenteras lite snabbare än så. Måhända är det dags att ge ut 2nd edition, när man ändå håller på.

En sak är i alla fall säker. Eftersom Olof Lindqvist Games inte saknar distans till sig själv och sina produkter, så kommer recensenten att begåvas med en t-shirt med "Det värsta på". Det monstret kommer alltid att finnas kvar i Portal och känns i dagsläget som en god symbol för projektet.


torsdag 28 mars 2013

Det där med monsterböcker

Väl värda att läsa

Sitter just nu och bläddrar i Chaosiums tre monsterböcker, "All the Worlds Monsters volume I-III", från 70-talet. Dessa är skrivna för Dungeons and Dragons, ett spel som ett annat företag gav ut, och varför Chaosium valde att göra just dessa böcker har jag ingen aning om, men roliga är dom.

Det går liksom alltid inflation i monster, och när det händer skapas monster som man egentligen inte vill ha i sin kampanj, men då spelarna skriker efter något nytt, ja då kommer de fram Airsquid, Skorpadillo, Wobra och en av mina favoriter Batarangen. Ni hörde rätt. Batmans huvudvapen har nu blivit en sorts hårig fladdermus med händer som, precis som alla andra monster, attackerar det mesta den ser.

Många monster saknar illustration och beskrivningarna av dem är hur kul som helst. Mitt andra favoritmonster heter "Jushkaparik" och beskrivs som följande:

"A species of onocentaur, the jushkaparik has the body of an ass instead of a horse. It also has a jaw made of brass. The jushkaparik will attack centaurs on sight"

Viss är det helt underbart! Visst saknar man den tid då rollspel var så här naivt tilldragande? "All the Worlds Monsters" är väl värda att lägga bananerna på om ni får möjlighet. Många smil och glada minnen utlovas.


onsdag 27 mars 2013

Färgnojja

Inte riktigt som förr

Skulle handla lite färg idag för att kunna måla mina Talismanfigurer. Jag behövde typ grundfärgerna, svart, vitt, brun, hudfärg och silvermaetalic. Har ju tidigare lärt mig att de inte heter så enkelt, så jag hade laddat för lite mera Crimson Red, Chaos Black, Skull White, Snakebite leather och så vidare.

Det heter de inte längre. Affären var full av nya märken och nya namn på färgerna. Till detta ska man välja underton, överton och kanske någon snygg shade. Eller är du sådan att du grundmålar och sedan använder en dipp?

Jag tror jag fick det jag ville ha tillslut, men fråga mig inte om namnen på färgerna. Något idag fick mig att känna mig lite gammal...

måndag 25 mars 2013

Skuggornas mästare

Kommer snart som 25-års jubileumsutgåva

Mylingspel, till vilka den här bloggen inte längre kan räknas som objektiv, kommer snart att ge ut spelet "Skuggornas mästare". En 25-års jubileumsutgåva från Ragnaröks gamla klassiker. Ett rollspel där man kan spela ninja, agent, spion eller liknande. De sistnämnda  yrkena kan ses som överflödiga eftersom alla vill spela ninja så klart. "Ninjor är häftiga" är ett citat från ett tidigare blogginlägg som fortfarande står sig.


Vilket som. Mylingspel kommer att delvis finansiera detta med nätdonationer. Precis som några andra tidigare produkter. Givetvis har skribenten på den här bloggen redan lagt sitt bidrag, eftersom det känns viktigt att det ges ut  bra rollspel på svenska. Är du också intresserad kan du bara klicka på länken nedan:

Här kan du också vara med

Vi önskar så klart Mylingspel lycka till med lanseringen!


söndag 24 mars 2013

Steampunk och våren...

Inte så långt till LinCon...

Av någon anledning ska det bli kul att årets tema på LinCon ska vara steampunk. Det gillar vi, serru. Var ute på nätet igår för att se om det går att fixa ett par snygga damasker. Hittade kanske inget som jag direkt satte tänderna i, men jag lärde mig att de heter spats på engeglska.

Kanske blir vårens mode.

fredag 22 mars 2013

En era går i graven

Fria att ladda ner

Veckans stora svenska rollspelsnyhet måste vara att Riotminds, företaget som äger rätten till rollspelet "Drakar och Demoner", väljer att släppa alla Äventyrsspels produkter som pdf på sin hemsida. Givetvis är detta positivt, men det väcker även lite tankar från en som varit med sedan första boxen.

För det första stärker detta argumentet att "Trudvang" inte är Drakar och Demoner. Genom att släppa de gamla produkterna fria, tolkar jag det som om man nu på riktigt släpper taget om sin egen historia. Därmed är detta veckan då Drakar och Demoner dog på riktigt (... 2 min tystnad...)

Några har undrat varför man inte gör nytryck på de gamla produkterna. Fortfarande säljer de för bra pengar på Tradera, och många i de nya generationerna är nyfikna på de gamla systemen. Tror att nytryck, varför inte i samlingsutgåvor, skulle sälja rätt bra. För oss som samlar på de gamla produkterna vore det också positivt, då man måste säga att de i många avseende är övervärderade. I) alla fall i ett internationellt perspektiv. Sinkadus nr 1 såldes t ex för över 3 000 kr, för några veckor sedan, mer än dubbelt så mycket som jag gav för ett Rune Quest 1st ed i toppskick. Kanske en dålig jämförelse men ändå.

Någonstans önskar jag ändå att Riotminds frikopplat "Trudvang" och sålt rättigheterna till Drakar och Demoner till någon som ville föra de gamla arvet vidare. Tror att alla skulle vinna på det, mest varumärket "Trudvang" faktiskt som är en riktigt bra produkt i sig själv.

Men, man ska inte hålla fast i det som var. Kanske är just släppet av de gamla produkterna som kan skapa en ny era för dessa gamla spel som många av oss fortfarande älskar. Den som lever får se...


Här kan du ladda ner dina favoritäventyr

onsdag 20 mars 2013

Veckans töntiga Cthulhu

Cthulhu skidmask. Töntigast?

Man skulle kunna ha ett stående inslag på den här bloggen som skulle kuna heta typ "Veckans töntiga Cthulhupryl på eBay". Alla prylar nedan går att köpa på detta företag just nu. Vilken skulle du vilja ha i julklapp?

Samlarpipa i sjöskum

En pint med tentakler

Ingen kommentar

En knapp till kavajslaget

En sorts spel

Hemslöjd i skumplast, eller möjligen skum plast

Visst kan man knappt vänta på att få dessa ting i sin samling, eller är det så att det finns "normala" fans?




tisdag 19 mars 2013

Ingen prestige här inte...

Inte så ofarligt som det ser ut.

Brukar påstå att gamla rollspel var bättre skrivna. Inte så förbaskat mycket text, och mera pedagogiskt skrivna. Det var innan jag började ögna "Ringworld", från tidigt 80-tal. Inte nog att sidorna är något större än A4, och fullmatade med text som är så liten att jag inte kan läsa den med glasögonen på.

Jag hoppas detta ska vara undantaget, men mitt undermedvetna är inte lika säkert. Kanske bäst att jag slutar läsa alla dessa gamla rollspel. Jag kanske måste släppa på prestigen...

måndag 18 mars 2013

Fyndlåda...

Inte så illa

Köpte en sådan där fyndlåda med Chaosiumprodukter på eBay. Den innehöll någon låda, något äventyr och lite annat. Väldigt glad blev jag över några gamla broschyrer från mitten av 80-talet från samma företag. Det är en viss känsla att bläddra i gamla kataloger och minnas. Ibland är det mera minnen i dem än i de egentliga produkterna.

Nu ligger de i mitt museum som ständigt växer...

lördag 16 mars 2013

Portal under lupp

Portal i media

Det är spännande tider. Speltidningen "Fenix" skriver i senaste numret att de kommer att göre en recension av rollspelet "Portal" i nästa nummer. Först tänker man: "Wow, vad häftigt!", men när man tänker närmare på det så blir man lite nervös. Ja, faktiskt.

Det är alltid spännande att bli recenserad, men samtidigt vill man ha bra omdömen. Ett dåligt omdöme kan ju äventyra hela min framtida karriär.

I vilket fall är det roligt att garagerollspelet "Portal" får sådant pass stort mediautrymme. För mer information får jag hänvisa till Fenix nr 2, 2013.


onsdag 13 mars 2013

Talismanfigurer...

Titta på de små rara gubbarna!

Vann en uppsättning med tennfigurer till brädspelet Talisman idag. Ett av mina favoritspel faktiskt. Ska bli kul att få måla dem när de dyker upp. Vet inte om ni tänkt på det, men bortsett från alven, sierskan och munken, så har nästan alla figurerna röda kläder.

Larvit med tanke på att de aldrig kan vara på samma lag.

tisdag 12 mars 2013

Överlevare

I sanning en överlevare

Det finns spel som egentligen är ofantligt tråkiga, och på många sätt ganska dåliga men som har överlevt igenom hela människans historia. Vi leker och spelar dem fortfarande och säkert finn de kvar så att våra ättlingar i tjugo generationer kommer att spela dem. Jag har gjort en lista på några av de tråkigaste av dem så förstår ni vad jag menar (tråkigast först):

1. Luffarschack (obs inte den versionen med rutigt papper, utan där man har 3 pjäser som läggs på nio rutor, bläää)
2. Sten, Sax, Påse
3. Dam
4. Rävspelet
5. Plockepinn

Nu tänker vi på något roligare...



söndag 10 mars 2013

Nu har vi spelat Trudvang

Drakar och Demoner?

Då har man provat på att spela Drakar och Demoner Trudvang. När jag skriver detta har jag inte läst regelböckerna, utan bara närmat mig spelet som förstagångsspelare. Jag valde att spela en småblotande Stormepräst. Ett ganska bra val, tror jag, för att få känsla för spelreglerna. Fick testa på att använda både stridssystemet och gudaförmågor.

Lite övergripande kan jag säga att spelet verkar väl genomtänkt och vissa avseende väldigt klurigt. Nu finns det inga grundegenskaper längre, utan allt verkar baseras på det i karaktären som sticker ut i jämförelse med andra. Man har fördjupningar och specialfärdigheter, och man beskriver karaktärsdrag som är särskilt utmärkande. En god idé, med tanke på hur liten betydelse grundegenskaperna fått i de gamla upplagorna av D&D som gavs ut av Äventyrsspel.

Striderna verkar vara uppbyggd på att man fördelar sina stridspoäng på olika färdigheter. Man kan alltså välja att öka värdet på t ex parad, när det passar, mot att andra handlingar blir svårare. En spännande och smart idé, men med tanke på alla specialförmågor och taktiska finesser, skulle det vara spännande att göra en strid mellan två stora och vältränade grupper. Något säger mig att det då kan bli rörigt för SL att hålla reda på vem som gör vad, när och med vilket färdighetsvärde. Men så länge man gör det enkelt för sig fungerar det bra. Önskar också någon sorts bonus för den som lägger mer än 20 på sitt FV. Mitt matematiska, om än något opålitliga, matematiska sinne räknade snabbt ut att man inte bör lägga mer stridspoäng än 19 på en handling eftersom man naturligt fumlar på 20. Kanske skulle alla poäng man lägger över 20 bli minus på motståndarens parad (litet förslag).

Annars fungerar färdigheter och förmågor väl, och jag kände att min karaktär hade mängder med personlighet, vilket alltid är roligt. Därför måste man säga att Riotminds, som gjort Trudvang, lyckats riktigt bra. MEN, och det finns alltid ett "men", varför kallar man det här spelet för "Drakar och Demoner"? Jämför man med Äventyrsspels gamla utgåvor finns nästan inga likheter alls. Spelet håller som egen produkt, och för mig som gammal 1st edition fan, känns det lite patetiskt att detta har samma namn som ett av mina favoritspel.

Efter ett speltillfälle ger jag spelet "Trudvang" 7 goda rökringar, men spelet "Drakar och Demoner 7.0" får bara 2 eftersom detta INTE är Drakar och Demoner.

Således talade den gamle Onkeln.

fredag 8 mars 2013

Pionjär

Redo att utforskas

Dags för en ny bekantskap idag. Ska åka till annan ort för att spela Drakar och Demoner Trudvang. Alltid lika spännande att utforska nya världar och att "Flintskalligt gå dit ingen gått förut" (To boldly go where noone has gone before).

Kanbske blir det en recension av det hela. Vem vet? Frågorna är många men svaren är få...

onsdag 6 mars 2013

Dune

Nästan en egen genre

Det var länge sedan jag recenserade något nu. Fick en DVD med filmen "Dune", som bygger på Frank Herberts roman om ökenplaneten Arrakis och som regisserats av David Lynch. Filmen är riktigt bra, på sitt sätt, men kan inte mäta sig med det geniala i boken.

Det skulle ta väldigt lång tid att berätta om vad böckerna handlar om, ja för det finns flera, men i korthet  kan man säga att det är science fiction och i ett rymdimperium slåss de olika adelshusen om makt och inflytande. Huvudrivalerna i boken är huset Atreides och huset Harkonnen. Båda vill ha kontrollen över planeten Arrakis, där man kan utvinna den dyrbara Kryddan. Kryddan används av Gillets navigatörer för att kunna kröka rymden, vilket är förutsättningen för långa rymdfärder. Så den som kontrollerar Arrakis, har ett enormt inflytande i imperiet.

Upplagt för intriger bortom intriger bortom intriger, och det får man i massor. De elaka Harkonen försöker störta de lite mer ädla Atreides som huvudpersonen, Paul, tillhör. In i kampen dras också de ökenlevande folken på Arrakis och det blir en massa strider och konflikter.

Boken är skriven 1965, men känns fortfarande modern. Herbert lyckas skapa en stämning som får läsaren att misstänka gift i varje måltid och man har hela tiden en känsla av att inte kunna lita på någon eller något. Givetvis finns det inslag av gamla myter och stora monster, i boken representerade av de jättelika maskar som bebor ökenplaneten. Kort sagt en komplett äventyrshistoria.

Har du inte läst "Dune, Arrakis ökenplaneten" så har du en upplevelse framför dig. Boken får 8 starka rökringar och utnämns till en klassiker under sin livstid.

Filmen får 6 goda rökringar. Bäst tycker jag fortfarande att rockstjärnan Sting gör sig i filmen som spelar en av de elaka Harkonen. Se den!


måndag 4 mars 2013

Samlarkuriosa

Samlarprylar

Är lite lustig när det gäller mitt samlande av gamla spel, jag är tokigt förtjust i den kuriosan man ibland får med. Jag menar reklamblad, pappfigurer att klippa ut och så klart originaltärningar. Ibland är det nästan viktigare än skicket på övriga spelet.

Idag ramlade det gamla spelet "Ringworld" ner i brevlådan. Jodå, lådan och böckerna var i gott skick, men gladast blev jag för arket med pappersfigurer. Det var också tråkigt att tärningarna saknades, men det lustiga i dessa sammanhang är nästan ingen bryr sig om tärningar och liknande.

Själv är jag enormt stolt över t ex magiboxen till Drakar och Demoner som fortfarande har tennfigurerna och tarotkorten i oklippt skick kvar. Jag är också glad för mitt kort på en java till kortspelet Star Wars, som är mindre än de vanliga korten.

Jag kanske ska sluta samla spel, och ägna mig mer åt att samla kuriosa. Men vem skulle förstå det?

lördag 2 mars 2013

Inför LinCon

Hög produktivitet

Sitter just nu med Galdarbjelke och Andreas och målar figurer till Space 1889. Ett arrangemang som kommer att vara med på LinCon. Efter 5 brittiska infanterister, en sjökapten och 8 marines är ryggen rätt mör. Lugnare att blogga ett tag då.