En sida som recenserar spel, film och böcker samt diskuterar speldesign

måndag 29 oktober 2012

Kors och tvärs

Ett modernt spel för sin tid

Köpte ett gammalt fint BRIO-spel som heter "Kors och tvärs genom Europa". Hur gammalt det är vet jag inte riktigt men före min egen födelse är en säker gissning. Spelet går ut på att man sätter sig i en liten sportbil, drar några biljetter med namn på städer och åker runt till alla dessa städer. Den som först kommer till Berlin vinner. Det sista får mig att tro att spelet är en översättning från en tysk förlaga. Namnen på kartan skvallrar om detsamma.

Spelet är ett tärningsspel med variation. Inget speciellt med det, men det coola är att alla de små sportbilarna i tenn finns kvar och är hela. Handmålade är de också. Det är ovanligt alla dessa spelpjäser finns kvar. Tenn är ganska sprött och de har en tendens att brytas av med tiden, men här finns alla med. Detta glädjer en samlare såklart, men det roliga är som vanligt att spelet är ett tidsdokument i sig själv.

Reglerna börjar med att beskriva hur fin den moderna världen är där man kan åka runt i en egen bil, symbolen för frihet. Här vilar inge ledsamheter i ett Europa som snart ska splittras i ett världskrig. (När jag tittar på kartan är Tyskland ett rike, så spelet måste vara föra kriget). Alla åker glatt runt i sina automobiler och det värsta som kan hända är att man kommer sist till Berlin.

Tiderna förändras verkligen, och så gör spelen med...

Ett förlorat hantverk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar