En sida som recenserar spel, film och böcker samt diskuterar speldesign

fredag 26 oktober 2012

Gamla gubbar

En av de äldre

Det har hänt massor på figurfronten sedan jag började spela rollspel i början på 80-talet. Då gjordes det en massa tennfigurer för just rollspel. Helgjutna i metall med massor av farligt bly och antimon i. Plattorna var nästan alltid också fastgjuten med figuren.

Om man inte ville köpa dem styckevis från företag som Essex eller Ral Partha så kunde man köpa gjutformar från Prince August och gjuta köket fullt med orcher och trollkarlar. Dessa figurer använde man sedan för att avgöra strider i rollspelen, och då det mesta i rollspelen handlade om strider så blev figurerna ett viktigt inslag.

En liten del av min samling av gjutformar

De senaste åren har jag köpt alla de gamla formarna från PA. De finns fortfarande att köpa. Enda skillnaden är att PA nu utgår från Irland, så det blir lite extra i fraktkostnad. Kan fortfarande uppskatta en figur som står på egen bas som man gjutit själv.

Idag har figurindustrin på något sätt exploderat med Citadell i spetsen. De flesta figurer är i plast, vilket på sätt och vis är tur då metallfigurer idag kostar en mindre förmögenhet. Reaper miniatures har nu också lanserat en serie kallad "Bones", med figurer i mjukare plast som passar bra för speldesign, och som har ett överkomligt pris.

När man köper brädspel idag är det inget märkligt att få tiotals figurer av plast med i boxen. När jag för länge sedan köpte andra utgåvan av "Warhammer" köpte jag också supplementet "Bloodbath at Orcs drift". I det spelet fanns en massa papperskartor med figurer man kunde klippa ut och använda om man inte hade metallfigurer. DET skulle jag vilja se idag. Eller skulle jag det, egentligen...


8 kommentarer:

 1. Paizo (som gör Pathfinder, d v s D&D 3.6) har den senaste tiden satsat rätt hårt på pappfigurer. Först kom "Beginner Box", en nerbantad version av spelet för nybörjare, som innehöll ett ark eller tre med figurer i tjock kartong + plastbaser, både för hjältar och monster. Eftersom de fick så positiv feedback på det så gav de även ut Bestiary Box, med i princip alla monster från deras egen monstermanual (och några extra av dussinmonstren, som goblins och zombies), och till deras två senaste äventyrsserier har de även gett ut extra pappfigurer. Det ska även komma ett supplement med vanliga humanoider - det ska föreställa NPCerna från NPC Codex som kommer ungefär samtidigt, men de kommer ju att funka bra som rollpersoner också.

  SvaraRadera
 2. Det lät höra sig. Nästan så att man kunde tänka sig att spela AD&D...

  ...fast kanske inte ändå.

  SvaraRadera
 3. Skönt att höra att Onkel Olof är före sin tid, IGEN ! Detta som Paizo nu gjort med pappfigurer, förutsåg Onkel Olof redan när för flera år sedan att pappfigurer snart var i ropet igen...jag tänker på "Die of Fate - Arena". Där ingick alla monster och hjältar, som pappfigurer..eller minns jag fel?

  Rent generellt är pappfigurer ett väldigt bra alternativ till plast eller tennfigurer. Dom tar mindre plats och är färdiga att använda direkt. Själv har jag hittat figurer till Space 1889 i papp på nätet, gratis och väldigt snygga dessutom. =)
  -Galdarbjelke

  SvaraRadera
 4. Så är det. Dessutom finns det redan pappfigurer till "Pit of the Mutant Gladiators", och vem minns inte den gamla konventhiten "VS VS VS".

  Jo Onkel O gillar pappfigurer.

  SvaraRadera
 5. "Vs Vs Vs" var genialiskt i sin enkelhet; spelbräde, pappfigurer och regler.
  -Galdarbjelke

  SvaraRadera
 6. Figurerna ligger någonstans på vinden fortfarande.
  Gillade att Ivanhoe hade en god chans mot Darth Vader :)

  SvaraRadera
 7. Såklart ! Han är ju en "äkta" paladin! =)
  -Galdarbjelke

  SvaraRadera
 8. Egentligen inte, eftersom han inte tjänade under Charlemange le grand, men jag förstår vad du menar :)

  SvaraRadera