En sida som recenserar spel, film och böcker samt diskuterar speldesign

torsdag 27 september 2012

Lords of Scotland

Rätt okay spel

Igår testade vi ett nytt spel, nämligen "Lords of Scotland". Det är ett kortspel som går ut på att ha det bästa gruppen med klangubbar för att få victorypoints. Detta gör man genom att dra kort från bordet till sin hand eller för att lägga dem framför sig. Om gubbarna kommer från samma klan dubblas poängen. Spelaren som först får 40 poäng vinner.

Ett enkelt spel med tillräckligt många variationer för att göra det spelbart flera gånger. Det gäller att samla på rätt gubbar och vinna när det finns många victorypoints på brädet. För att spelet ska bli riktigt bra behövs snyggare kort. Bilderna är lite för enkla för dagens krav, och de är inte så enkla så att det i sig har en charm. Det hade också varit kul att kunna samspela med de andra spelarna för att hindra någon från att bli för mäktig. På något sätt är väl det basen för maktspel, att man aldrig är säker för kollektivet.

Reglerna behöver ett smärre förtydligande. Är det den som först får 40 victorypoints eller den som har mest points i den rundan som någon får 40 points. Igår gick två personer hem och kände sig som segrare, vilket var trevligt på sitt sätt.

På det hela taget är spelet genomtänkt och får väl räknas till kategorin: Bra öl- och sällskapsspel.

Lords of Scotland fått 5 klara rökringar. Med snyggare illustrationer hade 6:an varit given.

Bilderna håller inte riktigt. Har dessa män lånat sina kiltar från någons skoluniform?


3 kommentarer:

 1. Ett rätt högt betyg ändå, för ett spel som *tyvärr* förlitar sig allt för mycket på slumpen. Håller absolut med om att bilderna kunde gett de gamla klanerna mera rättvisa.
  -Galdarbjelke

  SvaraRadera
 2. Eftersom jag fortfarande anser att jag vann, så måste det varit ett bra spel :)

  SvaraRadera
 3. Sant!
  -Galdarbjelke (som absolut INTE vann)

  SvaraRadera