En sida som recenserar spel, film och böcker samt diskuterar speldesign

onsdag 6 juni 2012

Eclipse. Finsk succé

Ett spel värt att spela

Idag har vi spelat det finska spelet Eclipse. Nej, ni behöver inte oroa er. Reglerna är på engelska. Eclipse är ett science fiction-spel och är av arten, utveckla, utforska och slåss. Spelsystemet är enkelt och väldigt smart. Man flyttar små träkuber från sitt utvecklingskort till spelplanen och då kan man enkelt se hur mycket resurser man har att tillgå, och om man har råd att göra en runda till.

Man kan välja olika strategier. Man kan välja både forsknings och krigsstrategier. Man kan dock inte bara ha den ena eller andra. Har man ingen armé blir man överkörd och har man inte en bra teknologi blir man överkörd. Jag valde en fredligare vägen och satsade på att ha en stark ekonomi och mycket forskning, vilket betalde sig väl. I slutet visade det sig att man fick massor av poäng att bygga monoliter (tänk 2001). Monoliter gör ingenting mer än ger poäng. Jag hade massor med resurser att bygga dessa och det var nog detta som gjorde att jag till slut vann spelet.

Eclipse är ett mycket välbalanserat spel. Det enda man kan reta sig på är att stridssystemet är lite segt och tar lite tid. Man kan  spela många stridsomgångar utan att någon tar skada eller blir utslagen. Jag tror spelet skulle vinna på att ha en extraregel som säger att varje stridsrunda måste det utdelas skada. Om så inte sker så ska båda sidor få varsin skada att fördela på sin armén. På detta sätt kan inte en strid bli oändlig.

Det är bara att gratulera Finland till detta spelmästerverk. Jag förutspår en framtida klassiker.

Onkel Olof omdöme:
Prisvärt: I jämförelse med andra liknande spel, ja.
Spelvärt: Har man några timmar så är det väl värt att spela.

Eclipse får åtta starka rökringar. Hade stridssystemet fungerat bättre hade det varit en given tia.

2 kommentarer: