En sida som recenserar spel, film och böcker samt diskuterar speldesign

lördag 16 juni 2012

Skelett. Hur svårt ska det va?

Stryktålige Benjamin

Hur tar man sönder ett skelett i en rollspelsvärld? En fråga som diskuterats sedan urminnes tider känns det som. Dessa animerade benhögar finns ofta i stora mängder och måste räknas som trash mobs, och därmed också vara relativt enkla att "basha bort". Men ska man sätta sig in reglerna lite så kanske dessa tysta krigare inte är så enkla.

Eftersom de inte har kött, blod och inget nervsystem så tar de ingen skada av vapen som skär eller sticker, och inte heller någon elektrisk skada. Bort med knivar, spjut, och lätta svärd samt all magi som baseras på elektricitet som blixt t ex. Eftersom de, enligt vissa regler, hela tiden återanimerar sig så funkar det inte heller att sprida ut dem över större yta. De skulle bara komma tillbaka, kanske saknandes ett båtben eller stigbygeln.

Eld borde vara nyckeln, kan man tycka, men alla som har grillat vet att det krävs rejält varm eld för att få ben att brinna, och en sådan hetta borde vara lika farlig för hjältarna som för skeletten. hanteras varsamt alltså.

Enligt reglerna så är de enda vapen som biter på skelett krossvapen och yxor, där det senare ger halv skada. Man kan alltså mala ner dem till benmjöl. Man får då hoppas att den elaka spelledaren inte gett skeletten en juste vadderad läderrustning med plåt utanpå. Då är man verkligen illa ute.

Med allt detta sagt, så borde alla rollspelspartyn i en fantasyvärld alltid ha med en präst som kan "vända" dessa benhögar. Om inte. Spring snabbt därifrån...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar