En sida som recenserar spel, film och böcker samt diskuterar speldesign

onsdag 27 juni 2012

Ärans väg. Som fantasy ska vara.

Fortfarande i topp.

I början på 80-talet kom det gamla fina spelet Drakar & Demoner. Inget att säga om det just nu men i samma veva kom äventyrsserien "Ärans väg" ut. Som man kan se ovan består serien av tre delar: Döda skogen, Maktens portar och Mörkrets hjärta. Viktigt i sammanhanget är att de skrevs innan Äventyrsspel lanserade sin värld Ereb Altor.

Ärans väg har allt man kan kräva av traditionella fantasyäventyr från den tiden. Man börjar på ett värdshus, ger sig ut i världen för att söka lycka (typ slå ihjäl och ta skatterna) och slutar som hjältar i ett större maktspel, där någon måste offra sig för att man ska klara äventyret.

Äventyren är väl kanske lite naiva men de går snabbt att spela och man behöver inte hålla reda på tusentals personer, politiska intriger eller högar med handouts. Man kan spela och ha kul helt enkelt. På den tiden fanns det inga högar av äventyr att tillgå, så många i min generation har säkert spelat dessa äventyr ett flertal gånger.

Ärans väg är sedan länge out of print, men går fortfarande att få tag på på Tradera t ex. Väl värda att leta efter för er som gillar gammal hederligt fantasyrollspel. Dessa tre äventyr är en klassiker och kommer nog att vara så länge...

Onkel Olof omdöme:
Prisvärt: Absolut
Spelvärt: Tycker jag bestämt

Ärans väg får åtta starka och nostalgiska rökringar av en bestämd Onkel Olof.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar