En sida som recenserar spel, film och böcker samt diskuterar speldesign

lördag 24 mars 2012

Eragon

Första boken av fyra

Tänkte att jag måste ju skriva lite om böcker med. Idag blir det den ganska aktuella bokserien om Eragon, skrivna av Christopher Paolini. Det har kommit ut fyra böcker i trilogin de heter i tur och ordning:

Eragon
Den Äldste 
Brisingr
Arvtagaren

Författaren var några år under 20 när första boen kom. En bok som också blev en helt sevärd film med samma namn. Böckerna handlar om Eragon, en ung pojke från landsbygden som blir en mäktig drakryttare och kämpar mot den mäktige, och givetvis jätteelake, kung Galbatorix. Till sin hjälp har han alverna och rebellerna som kallas Varden.

Medan jag läste böckerna kom jag hela tiden att tänka på att den är fruktansvärt lik de tidiga Star Wars-filmerna. De mäktiga Jediriddarna (drakryttarna) svingar sina ljussablar (magiska svärd i olika färger) och den unge Luke (Eragon) tillbringar mycket tid att fundera över vem som är hans riktige far. Det blir nästan lite lustigt när man kommit på tanken. 

Böckerna är egentligen helt ok fantasy och klart värda att läsa. Tyvärr har samma öde drabbat dem som andra bokserier som bli populära, redaktören ger för fria händer. Tolkien satte standarden att en trilogi skulle bestå av just tre böcker och inte fler, vilket man hoppats fler tagit efter. De två sista böckerna om Eragorn skulle vunnit mycket på att kortas ner till en. Jag fick ibland hoppa över en sida för att inte somna av en massa text som inte för handlingen framåt.

Söker du lite lättsmält fantasy så kanske inte Eragonböckerna är ett första alternativt, men kanske ett andra. Med tanke på Paolinis unga ålder kan vi nog förvänta oss bättre i framtiden.

Onkel Olofs omdöme:

Eragon böckerna är som rökringar, de tunnar ut med tiden. Men dom är fem till antalet.

2 kommentarer:

  1. Grundberättelsen i Stjärnornas Krig återkommer i mycket, och är kanske någon urberättelse som tål att berättas om och om igen? Men det verkar vara påtagligt här med de lysande svärden. Vad gäller trilogier som blir för långa så är väl George RR Martin värst för närvarande där man får vänta länge än på sista boken...

    SvaraRadera
  2. Glöm inte Robert Jordan som skrev tills han dog. En jäkla massa böcker.

    David Eddings är också en seg gubbe att läsa ut.

    SvaraRadera