En sida som recenserar spel, film och böcker samt diskuterar speldesign

måndag 20 maj 2013

Mycket 3D lite film. Star Trek

Snygg men inte Star Trek

Jag är så trött på effekttrenden inom kulturen just nu. Man gör snygga produktioner där man inte sparar på effekterna, men innehållet är tunt och uttjatat. Senast i den här raden är "Star Trek- Into darkness". Galdis och jag var och såg den för en vecka sedan och blev inte direkt imponerade.

Jag blev tvungen att skriva en bit in i filmen eftersom jag lovat göra just detta om Leonard Nemoy skulle dyka upp, vilket han så klart gjorde. Han kan bara inte låta filmerna vara, suck.

Handlingen är väl ok, men tempot och scenografin är mer Star Wars än Star Trek, med mycket action, asteroider och rymdstrider i högfart. Kul, men absolut inte Star Trek som ska vara vetenskapligt. Man vill ha smarta lösningar inte action.

Det som är mest Star Trek är att man lagt mycket jobb på att hitta skådespelare som väl liknar de gamla karaktärerna. Scotty, Zulu och Uhura är väldigt övertygande precis som Dr McCoy.

Men det som verkligen tar död på hela Star Trek känslan är att federationen har skepp som bara är för strid och inte vetenskap, en så kallad "Dreadnaught". Där dog hela myten om Star Trek tyvärr.

Filmen är snygg och så men tyvärr satte jag några rökringar i halsen. De få som kom ut var tre i antalet.5 kommentarer:

 1. Trist. Det blir nog inte av att jag ser den på bio.

  SvaraRadera
 2. Även om jag kan hålla med om att Into Darkness var lite mer effekter (och lens flares!) än nödvändigt, och gärna hade haft lite stillsammare ögonblick där man fick lära känna karaktärerna, så får jag protestera lite mot din protest mot dreadnaughten. Den var ju byggd i hemlighet, på uppdrag av en ovanligt krigisk amiral som dels inte hade alla dilitiumkristaller i varpkärnan, och dels var under inflytande av Harrison. Besättningen verkade inte heller bestå av Starfleet-personal.

  Den skulle kunna vara ett verk av Sektion 31, men de har också alltid haft en attityd av att vara de som sköter det smutsiga så resten av Starfleet kan ha kvar sina höga ideal.

  Sedan ska nämnas att Dreadnaughten inte är det första rena krigsskeppet Starfleet byggt, i alla fall inte ur vårt perspektiv. I Deep Space 9 hade de ju ett skepp vid namn Defiant som definitivt var ett rent krigsskepp, vilket även märktes på dess brist på komfort (våningssängar som besättningen fick använda i skift, matransonslager i stället för matreplikatorer).

  SvaraRadera
 3. Må hända är detta sant , kan inte Star Trek universat så bra, men det är ändå så att faktum kvarstår: Detta "nya" Star Trek som man försöker kicka igång med unga verisoner av samma gamla karaktärer blir allt för mycket flirt med Star Wars och Halo än något annat.

  Klart att det måste finnas något renodlat slagskepp i flottan men det känns som att man ville ha mer action som tyvärr inte förde historien så fantastiskt mycket frammåt.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev visst en dubblett av det jag skrev ovan, Sorry!

   Radera