En sida som recenserar spel, film och böcker samt diskuterar speldesign

onsdag 6 februari 2013

PreCuthulhu

1st edition CoC?

Fick ovanstående supplement till Rune Quest igår. Den heter "The Gateway Bestiary" och är en bok som beskriver olika monster och varelser. I Chaosiums anda från den här tiden staplar man olika monster på varandra, men till skillnad från andra liknande supplement så är monsterna indelade i kategorier. Det är olika mytologier, djur och så klart de där dinosaurierna som envisas med att vara med i alla monsterböcker. Har fortfarande inte slagits mot någon dinosaurie, men tydligen är de viktiga på ett sätt som jag inte förstår.

Vilket som. Ett kapitel handlar om varelser ur H P Lovecrafts böcker. Väldigt övergripande, men ändå. "The Gateway Bestiary" kom ut 1980 och första utgåvan av "Call of Cthulhu" kom ut 1981. Samma företag. Är detta alltså Call of Cthulhu preedition?

Jag föredrar att tro detta.


4 kommentarer:

 1. Höll inte Empire of the Wyrm's Friends på med dinosaurer rätt mycket i Glorantha? Tror jag sett något om det i 2nd age-böckerna. Jag vet iofs inte hur mycket av dem som överlevde till 3rd age, som ju är "klassisk" Runequest.

  Och i Eberron så rider ju halfling-nomaderna runt på relativt små dinosaurer (ungefär deinonychus, eller velociraptors som de hette i Jurassic Park) och ägnar sig åt boskapsskötsel av andra mindre sorter. Större dinosaurer finns på kontinenten Argonessen som behärskas av drakar (de vill väl ha lagom stora bytesdjur kan man tänka). Däremot har Eberron gått från de vetenskapliga namnen på dinosaurer och ersatt dem med engelska - i stället för deinonychus har man "clawfoot", och i stället för Tyrannosaurus Rex kallas den för "Swordtooth titan."

  SvaraRadera
 2. Det slår mig nu att jag dräpt en och annan dinosaurie i WoW, men annars är det skralt med den varan.

  Vad jag menar är att alla monsterböcker med självaktning beskriver dinosaurier, men man ser nästan aldrig röken av några i äventyren. Ovan nämnda kanske är undanteget då...

  SvaraRadera
 3. Förstod nog ändå inte på vilket sätt, "The Gateway Bestiary" skulle vara en pre edition Call of Cthulhu. Det är väl mer än bara de olika monstrena som gör Call till Call, eller =/ ?
  Visst dom har samma "pappa", Sandy Petersen, men det känns ändå litemärkligt att ge den credden till en monsterbok. Kanske det var det första som Sandy och Chaosium skrev och gav ut som rörde Lovecraft?

  SvaraRadera
 4. Call är givetvis mer än bara monster, men jnär jag skrivit detta var jag ute på nätet och kollade vad andra skrivit. Rätt många ser "the Bestiary" som ett preludium till CoC, och att boken i fråga tillhör cthulhusamlingen.

  Mer än en skalle med samma tanke alltså...

  SvaraRadera