En sida som recenserar spel, film och böcker samt diskuterar speldesign

fredag 22 februari 2013

Den farliga dolken

En farlig liten sak

Varje nyårsdag brukar många av oss slötitta på "Ivanhoe" på TV. Vet inte om ni tänkt på det men på torneringens andra dag, när de slåss som ett regelrätt litet slag, så säger härolden att de får använda en massa farliga vapen men dolken är förbjuden. Tänk tuffa riddare i full rustning får inte använda en liten tandpetare till vapen.

Men faktum är att en dolk är ett dödligt vapen. I alla fall i händerna på en mästare. I Rune Quest löser man det genom sina regler för spetsande  vapen (impale). I MERP/Rolemaster är alla vapen dödliga om man slår rätt slag. I Drakar och demoner blir en dolk farlig om man använder reglerna för kroppsdelar, men inte dödlig. I AD&D kan man nästan inte dö om man kommit upp på 20 nivåer, oavsett om man använder dolk eller kanon.

Nä faktum är att jag i skrivandes stund finns det få system där en dolk blir så farlig som den faktiskt är. Men det kanske är ett litet problem.


5 kommentarer:

 1. Grejen är att om du har ett gäng biffiga karlar i fet rustning och med rejäla vapen så är en dolk i princip bara bra för en sak: nådastöt. Och eftersom det är en tornering så är ju inte tanken att man ska ha ihjäl varandra - olyckor händer, men det är inte det som är syftet.

  Även i andra sammanhang så är dolken inte direkt ett supervapen. Poängen är att den är lätt att ha med sig och lätt att gömma, så den kan lätt slinka med i sammanhang där vapen inte har att göra. I öppen strid skulle jag klart hellre ha en sköld och en stridsklubba än en dolk, men om jag själv är obeväpnad är en dolk jävligt respektingivande.

  Och även i Rolemaster så är en dolk inte särskilt farlig för en person i rustning. Slåss du mot en person i full plåtmundering måste du upp i 145 på ditt anfallsslag för att göra allvarlig skada - med ett bredsvärd räcker det med 125, och med en tvåhandshammare (bästa alternativet i sammanhanget) räcker det med 107.

  SvaraRadera
 2. I det verkliga livet , har det visat sig att bråk/slagsmål där kniv/dolk är inblandad brukar ofta resultera i att båda kombatanterna får skärsår av olika magnituder.

  På min svensexa visade det sig att ett långt (2-H) spjut var ett riktigt effektivt vapen att dels skada fienden med och effektivt att hålla motståndaren på lagom avstånd. Då var vi dessutom knappast tränade i just den vapenföringen....

  SvaraRadera
 3. Så om man sätter dolken på en lång pinne, då är man med i spelet med de stora grabbarna. Inte Boromir dock. Finns inga knivar som biter på honom :)

  SvaraRadera
 4. Fast om man läser Sagan om ringen noggrant så står det egentligen inte pilar. Det är bara ännu en av Ohlmarks sopiga översättningar. Det står närmare "dödsbringare" vilket är ultra tunga och extra kraftfulla pilar, som både är pansarbrytande, förgiftade och målade rosa.

  Gör berättelsen mer trolig faktiskt.

  SvaraRadera