En sida som recenserar spel, film och böcker samt diskuterar speldesign

fredag 17 oktober 2014

Essen i ärmen

Gästskribenten bland annat

Idag är det en gästbloggare, Stefan Termén, en gammal spelkompis till mig som skriver på bloggen. Mycket nöje:

En massa spel på Spiel i Essen
Spiel är världens största brädspelsmässa. Den äger rum varje år i Essen i Tyskland i oktober, och pågår just nu torsdag till söndag. Jag åkte hit med nio glada kamrater från Primordial Group i Glasgow. Vi landade i Düsseldorf på onsdagseftermiddagen, och tog taxi därifrån till Essen. Vi bor på Hotell Ibis som ligger intill centralstationen. Rummen är väldigt små men fördelen är att det bor en massa brädspelare här och man kan använda matsalen och hotellpuben till att spela spel i.


Visst märks det att man är i Tyskland men inte särskilt mycket efter som mässbesökarna kommer från en mängd olika länder. Jag har inte kollat upp det men om Essen fanns före 1945 blev staden antagligen sönderbombad för det finns inga gamla hus vad jag har sett. Dock finns det trevliga restauranger och pubar, främst på den gatan som går mellan mässhallarna och stationen.

Själva mässan började idag klockan tio. Vi drog runt i de enorma hallarna i grupper om tre till sex personer och spelade spel där vi kunde få plats. Det optimala är nog att vara fyra personer eftersom många spel är avsedda för fyra spelare. Här följer en genomgång av några av de spel som jag spelade:

Castles of Mad Ludwig
Gjort av de som gjorde Suburbia, men istället för att bygga upp en stad bygger varje spelare ett slott. Det gäller att pussla ihop olika typer av rum och samla poäng. Rätt krångligt och lite kaotiskt tyckte jag.

Subdivision
Från samma spelförlag, Bézier Games, och till utseendet liknar det Suburbia mycket. Varje spelare har en spelplan att bygga en stadsdel på. Man ska placera ut bostadsområden, skolor etc. och också tänka på att man måste ha vägar så att folk kan köra bil överallt. Detta tyckte jag var roligt och det var mer strömlinjeformat och lättare att få grepp om än Castles of Mad Ludwig. Det var också kul att speldedignern själv lärde oss spelet. Dock pysslade var och en bara med sitt eget stadsbyggande och interaktionen spelare emellan var minimal. Därför är det inget spel som jag kommer att köpa.Five Tribes
Bäst idag var Five Tribes från Days of Wonder. Ett medelsvårt spel med snygga komponenter som var lagom klurigt. Brädet består av ett antal brickor som läggs ut i ett rutmönster och således blir olika från gång till gång. På varje bricka ställs tre meeples (gubbar) i fem olika färger. När man spelar flyttar man runt dessa meeples och försöker få sådana med samma färg i samma ruta. Till exempel om man lyckas få två eller fler gula i samma ruta får man ta dem till sig, och om man har fler gula än någon annan får man poäng för det på slutet. Om man lyckas tömma en ruta på meeples så får man poäng för det. Som sagt gillade jag spelet och jag kommer nog att köpa det innan jag åker hem.

Coyote
Bland spel med lite kortare speltid, "fillers", märks Coyote. Det liknar Perudo en del, men istället för att man slår tärningar får man en fjäder med en siffra på som man sätter i ett pannband utan att man själv ser vad man har för siffra. Man ser vad de andra har för siffror och kan lägga ihop dem. Sedan bjuder man i tur och ordning över varandra och gissar på så sätt vilken summa som gruppen totalt kommer upp i. Budgivningen pågår tills någon tror att den som bjudit bjudit för högt. Den personen säger då "Coyote". Den av de två som då har fel får en prick och efter tre prickar åker man ut. Detta håller på tills bara en spelare är kvar.

Allting bra så här långt i Essen utom att det är svårt att hinna med att sova. Imorgon fortsätter det och jag kommer att hjälpa till att lära ut ett spel på mässan.

3 kommentarer:

 1. Härligt!
  Vad trevligt att du gäst-bloggar här hos Onkel Olof, Stefan! Ni ser ut att ha trevligt och man blir ju lite nyfiken på vad det är för ett brädspel som du kommer lära ut på mässan. Kan man hoppas på ett inlägg till?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag hoppas hinna med ett inlägg till :-)

   Radera
 2. Kul! Vi borde åka till Essen!

  SvaraRadera