En sida som recenserar spel, film och böcker samt diskuterar speldesign

tisdag 10 juli 2012

Förr eller senare, Talisman

Nästan som en del av familjen.

Förr eller senare måste man skriva om spelet "Talisman". Denna klassiker som hängt med sedan 80-talet, och gavs i originalet ut av Games Workshop. I Sverige översattes det av Target Games och har getts ut i två utgåvor (Äventyrsspel och Casper), som är likadana även om boxarna ser olika ut. Games Workshop gav också ut ett antal expansioner i slutet av 80-talet.

Spelet är väldigt enkelt. Man går runt spelplanen med sin äventyrare slår ihjäl monster och gör andra äventyr tills din äventyrare är mäktig nog att gå igenom maktens portar. Där finner man ännu svårare äventyr och spelar man väl blir man först att nå maktens krona och får då möjligheten att enkelt slå ihjäl sina motståndare. Sist kvar på brädet vinner.

Egentligen är spelet ganska dåligt, men man kan bara gilla det. Illustrationerna är coola, karaktärerna är bra och olika och man har genuint roligt när man spelar det. Om något stör i spelet så är det magin. Besvärjelserna är inte alltid så välbalanserade. Diskussionen om vilken hjälte som är mäktigast äger också ett visst intresse. Själv föredrar jag att spela "Dvärgen", men många påstår att "Sierskan" och "Magikern" är de bästa. Antar att alla får sin favorit.

Talisman var out of print under en lång tid, och då spelet fortsatt att vara populärt gick priset på begagnade spel i gott skick upp till svindlande höjder. Man kunde få betala tusenlappar för ett spel i mint condition. 2007 kom en nyedition från Games Workshop, så nu är spelet tillgängligt för vettigt pris igen.

Jag slutar aldrig att gilla Talisman, och det händer fortfarande att det kommer fram. Jag är den lyckliga ägaren av 3 exemplar, både engelskt och svenska, och det är lika roligt att spela dem, oavsett språk.

Talisman måste ses som en klassiker under sin egen tid och är väl värt att lägga bananerna på.

Onkel Olofs omdöme:
Prisvärt: Ja, om man inte betalar de gamla fantasisummorna spelet kostade ett tag.
Spelvärt: Om och om igen.

Talisman får 8 starka rökringar. Hade besvärjelserna varit bättre kanske det kunnat få 9.

2 kommentarer:

  1. Håller med om att det är ett ganska dåligt spel. Sierskan har inte fått vara med när jag har spelat så jag har aldrig sett henne i aktion. Hon har ansetts för mäktig. Mage Knight (2011) är ett liknande men bättre spel. Dock är det rätt mycket regler man måste lära sig innan det flyter. Bäst i Mage Knight är att också "deckbuilding" ingår. Mindre tur inblandat än i Talisman.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker inte sierskan är så mäktig, mest omständlig. Nä tacka vet jag dvärgen :)

    SvaraRadera