En sida som recenserar spel, film och böcker samt diskuterar speldesign

tisdag 24 juli 2012

Amber- En egen form av fantasy

Roger Zelazny i egen hög person.

Tänkte det var länge sedan jag recenserade böcker. Tänkte därför passa på att slå lite för Roger Zelaznys böcker om Amber. Dessa böcker är en egen sorts fantasy med mycket personlig prägel. Det har kommit ut två bokserier om Amber. Den ena handlar om prinsen Corwin och den andra om hans son Merlin.

Världen är det som gör böckerna speciella. Världen består av landet Amber, i vilken andra världar, speglar sig. I utkanten av världen härskar Chaos. Amber styrs av kung Oberon och hans barn, prinsarna och prinsessorna av Amber. Då Oberon sedan länge varit försvunnen pågår en maktkamp i familjen om vem som ska styra. Kungafamiljen i Amber är de som kan färdas genom världarna. De äger också kortlekar som gör det enkelt för dem att kommunicera med varandra och att teleportera sig till olika platser.

Böckerna om Corwin börjar i vår värld, som också är en spegelvärld till Amber, där huvudpersonen vaknar upp ur en lång minnesförlust. När han minns att han är en av prinsarna börjar intrigerna och äventyren som sedan pågår i en massa böcker.


Böckerna om Amber är väl inte bättre skrivna än många andra böcker, men världen känns lite ny, intrigerna är spännande och böckerna är inte tyngre än att man kan läsa dem under överkomlig tid. Jag gillade dem när jag läste dem, och är nu sugen på att ge mig i kast med den andra serien som handlar om Merlin.

Onkel Olofs omdöme:
Böckerna om Amber får 5 starka rökringar och är väl värda att läsa om man har lite tid över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar