En sida som recenserar spel, film och böcker samt diskuterar speldesign

fredag 29 mars 2013

Portal under lupp II

En passande T-shirt

Igår fick jag tag i Fenix nr 2 för året. Det skulle recenseras Portal, så man var allt lite spänd på innehållet. Å nog var där en recension alltid, nästan en hel sida.

Det är bara att konstatera att en av mina grundidéer med spelet är det som gör att det får mest kritik. Jag ville inte skriva hundratals sidor om världen och organisationen, utan det skulle vara ett spel som liknade de första rollspelen lite. Bra regler, lite värld och en massa action. Ett spel för de som vill spela rollspel för första gången  helt enkelt. Portal skulle vara en snabb ingång till rollspelsvärlden, något som jag tyckte saknades.

Just här får Portal svidande kritik. Man tycker att det saknas bakgrundsfakta och beskrivning av världen, vilket stämmer på pricken. Man tycker spelet är omoget, och visst är det så. Illustrationerna håller inte måttet. Kan man hålla med om. Kort och gott är spelet inte färdigt. Så sant.

Men det som gör mig glad är att man tycker spelsystemet är bra, vilket på något sätt känns som det viktigaste. Man tycker också att spelet har potential att kunna vara något. Hurra för det!

Kort och gott: en hård men rättvis recension.

Så vad händer nu? Jag kommer att skriva vidare på mina äventyr som kommer att börja förklara den ganska komplexa världen Portal utspelar sig i. Har en massa bakgrundsfakta som jag hade tänkt man skulle äventyra sig till, som kanske måste presenteras lite snabbare än så. Måhända är det dags att ge ut 2nd edition, när man ändå håller på.

En sak är i alla fall säker. Eftersom Olof Lindqvist Games inte saknar distans till sig själv och sina produkter, så kommer recensenten att begåvas med en t-shirt med "Det värsta på". Det monstret kommer alltid att finnas kvar i Portal och känns i dagsläget som en god symbol för projektet.


9 kommentarer:

 1. Stackars dig, Olof. Trots allt är det bara en persons åsikt, som det brukar sägas. Din ambition att göra ett spel som passar nybörjare är bra, och tanken att bygga ut världen genom äventyr också.

  SvaraRadera
 2. Det är inte synd om mig, tvärt om.
  Vill man göra saker offentligt, så måste man kunna ta kritik, och i det här fallet är den relevant.

  Kanske är det dags för en 2nd ed trots allt :)

  SvaraRadera
 3. Klart grabben ska ha en T-shirt :)

  SvaraRadera
 4. Min son och hans kompisar ska köra Portal på måndag.

  SvaraRadera
 5. Jag vet inte om du följer Åsas blogg, men hon tackar så mycket för t-shirten på http://discordia.se/?p=5229

  SvaraRadera
 6. Jag följer hennes blogg lite sporadiskt. Det var i alla fall ett kul inlägg :)

  Dags att spotta i nävarna och jobba vidare! :)

  SvaraRadera